Ispiši ovu stranicu

U Gradištu otvorena nova farma za uzgoj tovnih svinja, krmača i prasadi

Novootvorena farma Novootvorena farma Foto: VSŽ

Svečano je otvorena nova farma obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva Čolakovac-Mijić, za uzgoj tovnih svinja, krmača i prasadi, uz nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade RH i državnog tajnika ministrice poljoprivrede Tugomira Majdaka, župana Bože Galića, načelnika Općine Gradište Srećka Papca i brojnih uzvanika.

Tom prigodom župan Galić čestitao je obitelji Čolakovac-Mijić na uspješnom korištenju EU fondova kako bi stabilizirali proizvodnju i izgradili novu i moderno opremljenu farmu, te je izjavio: 

„Ovim projektom pokazujete očigledni primjer uspješnog rada obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. To je zajednički rade Općine Gradište, Vukovarsko-srijemske županije i Vlade Republike Hrvatske, a Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo projekt koji je rezultirao današnjim otvorenjem.“

Ovo gospodarstvo sjedinjuje tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom dugu 300 godina. Niz prenošenja znanja, iskustva i tradicije slavonskog (srijemskog) načina života nastavlja se kroz ovo gospodarstvo koje je registrirano 2004. godine i do danas djeluje na istim temeljima.

Nositeljica obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva postaje Ivana Čolakovac-Mijić, a snagu ovog OPG-a čine dvije obitelji s ukupno devet članova i jednom osobom stalno zaposlenom.

OPG je u sustavu PDV-a, hranu za svoju stoku osiguravaju sa 110 ha obradivih površina od čega je 61 ha vlastite zemlje, a ostatak je u zakupu. Trenutno u uzgoju imaju 250 svinja.

Vrijednost ukupnih ulaganja za obje investicije je oko 7.100.000,00 kn od čega je ukupni iznos potpore 5.252.036,05 kn. Početak izvođenja radova na izgradnji farme bio je 10. ožujka 2019. godine.

Zanimljivost ovog OPG-a je da za osiguranje ishrane svoje stoke obrađuju 44 ha proizvodnih površina na području Nove Gradiške koje je 120 km udaljena od Gradišta.

OPG se prijavio na natječaj iz Mjere 4. „Ulaganja u fizičku imovinu“, podmjera 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ tip operacije 4.1.1. „Rekonstrukcija, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – stočarstvo i peradarstvo iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 i to za OPG s ukupnim ekonomskim standardnim rezultatom od 8.000 do 250.000 €.

Također, prijavili su se i na natječaj na tip operacije 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju također je financirala izgradnju i opremanje farme.

OPG Čolakovac član je Proizvođačke organizacije “Slavonski svinjogojac”, a trenutno isporučuje svinjske butove na području Istre za proizvodnju “Istarskog pršuta”, a okončanjem ovog EU projekta povećati će proizvodnju i isporuku.

Pročitano 1095 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV