Ispiši ovu stranicu

Mladi iz Tuzle u Vukovaru razgovarali o izgradnji mira

Razmijenili mišljenja i iskustva o izgradnji demokratskog i multietničkoga društva Razmijenili mišljenja i iskustva o izgradnji demokratskog i multietničkoga društva Foto: Marija Molnar

U organizaciji Europskoga doma Vukovar, u Gradskoj knjižnici Vukovar – odjelu za mlade Spajalica održana je tribina o izgradnji mira i razvoju demokratskog i multietničkoga društva. Tim su povodom Vukovar posjetili predstavnici i mladi aktivisti iz udruge Snaga žene iz Tuzle u Bosni i Hercegovini, a uvodno je predavanje na temu Mirotvorac održao Marijan Gubina, predsjednik humanitarne udruge Auxilium iz Osijeka, autor knjige 260 dana u kojoj opisuje svoje iskustvo 10-godišnjeg dječaka zatočenoga u srpskome logoru na području Dalja 1991. godine.

- Kao dijete poginulog hrvatskog branitelja, logoraš i invalid koji je proživio 260 dana pakla logora, svojim primjerom pokazujem mladima da ne treba ostavljati prostor za mržnju ili osvetu. To vodi novim tragedijama i novim mukama. Ono što je neupitno i što ne možemo zanemariti i zaboraviti jeste naša povijest. Iz nje moramo učiti, moramo je poznavati, na iskren i pravilan način obraditi. Nije dovoljno reći "ne ponovilo se", svaki dan moramo raditi na tome da se ne ponovi – istaknuo je Gubina.

Mladi Vukovara i Tuzle na ovoj su tribini razmijenili svoja iskustva i razgovarali o tome kako mogu utjecati na društvene promjene i međunacionalno poštivanje. Dr.Branka Antić Štauber, predsjednica udruge Snaga žene, kaže da u ovoj udruzi rade na izgradnji mira s različitim skupinama ljudi, među njima i mladima, a u Vukovar su na ovu tribinu doveli skupinu od njih 25.

- Želimo pružiti priliku mladima da čuju nešto o prošlosti ali da formiraju svoje mišljenje koje će biti pozitivno i dobro za budućnost. Želimo graditi sadašnjost ne zaboravljajući ono što se dogodilo, ali učeći iz toga . Želimo i da shvate koliko su posljedice svjetskih i ovog našeg sukoba teške i dugotrajne i kako se teško liječe te da uvijek treba birati mir, a ne rat – istaknula je dr. Antić Štauber.

Nakon tribine mladi Tuzle i Vukovara otišli su zajedno u Spomen dom Ovčaru te obišli grad i njegove kulturne znamenitosti.

Pročitano 824 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar