Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljen Program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2019.

U  vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom Ivanom Mujkić predstavio je na konferenciji za medije program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2019.

Penava je podsjetio na brojku od oko 65.000 sudionika kolone sjećanja koja je prošla ulicama Vukovara 2018. godine te dodao kako se u znak pijeteta prema žrtvi Vukovara 1991. obilježavanja održavaju u  brojnim gradovima Hrvatske ali  i svijeta.

-Samo  u Splitu u okviru manifestacije I  u mome gradu Vukovar svijetli u koloni sjećanja u Vukovarskoj ulici okupilo se protekle godine oko 10.000 osoba. Idejni začetnik ove manifestacije  je Vini Rakić predsjednica splitske Udruge homo homini homo. Slično je i u Zagrebu gdje već niz godina u organizaciji 148 brigade održava program pod nazivom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar! Obilježavanje stradanja Vukovara održava se i u gradovima širom Europe i svijeta, Munchenu, Zurichu, Torontu Chicagu, New Yorku.- rekao je gradonačelnik Penava. On je podsjetio i na brojku od 2717  nedužnih žrtva Vukovara koliko ih je upisano na staklenim pločama u dvorištu Pastoralnoga centra sv. Bono koje govore o veličini žrtve Vukovara.

Ovogodišnji program predstavila je Barbara Lovrić administrativna tajnica gradonačelnika zadužena za protokol koja je naglasila kako program započinje 8. studenoga nizom popratnih događanja.

-Središnja manifestacija 18. studenoga započinje u jutarnjim satima paljenjem svijeća uz trasu od  vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskiuh veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata a program započinje u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, nakon kojega će kolona sjećanja, predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, proći vukovarskim ulicama  kroz središte grada, do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata, gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće za vukovarske žrtve i  braitelje. Potom će svetu misu na Meorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata služiti mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski.-najavila je Lovrić

Slijedećega dana, 19. studenoga, održat će se komemoracijski program Sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu, a 20 studenoga odat će se počast ubijenima na Veleprometu i Ovčari.

Na novinarsko pitanje očekuje li ove godine u koloni sjećanja i predstavnike SDSS-a, Penava je odgovorio:

-Svatko onaj tko drži do grada Vukovara, svatko onaj tko drži do većinskoga naroda, svatko onaj tko drži do pripadnika svih manjina koji su živjeli u gradu Vukovaru, a sve su nažalost dale veliku žrtvu za ovaj grad i slobodnu Hrvatsku,  treba doći i pokloniti se toj državi, tim ljudima. Zašto dotična gospoda to ne rade, to ćete morati pitati njih. To je velika sramota s njihove strane i koliko god se oni htjeli prikazati domoljubima, ipak su njihova djela sasvim drugačija od njihovih riječi- rekao je Penava

Predstavljanju programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. nazočio je i Vlado Iljkić, idejni začetnik slogana Vukovar mjesto posebnoga pijeteta pod kojim se ova manifestacija održava. Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenoga, Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara-grada simbola hrvatske slobode. 

Pročitano 930 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI