Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

HSU kreće sa inicijativom za povećanje cenzusa

ŽO HSU-a ŽO HSU-a Foto: Novosti.hr

Od 15.studenog kreće akcija prikupljanja peticije za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenika  u cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na problem s prihodovnim cenzusom za dopunsko zdravstveno osiguranje osvrnuo se na konferenciji za novinare u Vinkovcima,  predsjednik  Županijske organizacije i potpredsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Marinko Lukenda.

-Cenzus sada iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva.  Zahtijevamo da se taj cenzus poveća za samca na 2.340 kuna, a za člana na 1.830 kuna. Također, tražimo da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine - kaže Lukenda.

Dodao je kako će peticije prikupljati isključivo njihovi članovi i kako neće imati poseban štand za to te se nadaju kako će prikupiti dovoljan broj potpisa.

Inače, cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja nije se mijenjao više od 15 godina, a životni troškovi su nevjerojatno porasli. Povećanje mirovine u rujnu od 2,44 posto povećalo je minimalne mirovine za 40-50 kuna, ali je 10.000 umirovljenika zbog toga izgubilo pravo na dopunsko osiguranje.

Pročitano 766 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI