Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Vukovar mjesto posebnog pijeteta, a bolnica se pripaja državi

Vukovarska bolnica Vukovarska bolnica Foto: Arhiva

Predstavljajući nacrt prijedloga zakona koji se tiču pripajanja bolnica i statusa grada Vukovara, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu da se ovim prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i poticati njegov razvoj u svim aspektima.

- Iskustvo i značenje Vukovara 1991., nadilaze lokalnu i nacionalnu razinu pa je on ujedno i europski i svjetski fenomen. Iz prethodno navedenih razloga, ovim prijedlogom zakona, Vukovar se proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta s dva cilja: uspostava i očuvanja kulture sjećanja na žrtve Vukovara i aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja - rekao je Medved. Ovaj zakon u četvrtak ide u javno savjetovanje. 

Ministar Medved je također poručio kako je Vukovar  postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda i građana za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost dodajući da će se proglašenjem toga zakona stvoriti pravno-politički okvir za posebni status Vukovara.

Predstavljajući prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Hrvatsku, ministar zdravstva Milan Kujundžić  je rekao kako bi po tom zakonu Županijska bolnica u Vukovaru postala Nacionalna memorijalna bolnica.

- Ova nacija ne smije zaboraviti bolnicu Vukovar i ne smijemo dopustiti ugrozu njenog poslovanja. I na tome tragu je, hodajući prošle godine u Koloni sjećanja u Vukovaru, izrasla ideja koju sada prenosimo u realnost da Županijsku bolnicu u Vukovaru, obzirom na njezine povijesne zasluge, pretvorimo u Nacionalnu memorijalnu bolnicu - rekao je ministar Kujundžić.

Podsjetio je kako je u svibnju Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela odluku da oni, kao vlasnici, prenose svoja vlasnička prava na državu i Ministarstvo zdravstva.

Pročitano 885 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI