Ispiši ovu stranicu

Održan 7. Festival neobjavljene domoljubne poezije “Grad u školjci“

Održan 7. Festival neobjavljene domoljubne poezije “Grad u školjci“ Miroslav Čorak

U organizaciji udruge  Braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, ogranka Vukovar, u kongresnoj dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru održan je sedmi po redu Festival neobjavljene domoljubne poezije.

Festival se ove godine po prvi put održao pod nazivom “Grad u Školjci“ u spomen na preminulog branitelja Vukovara, pjesnika Darka Dombaja.

Program festivala započela je Klapa sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice himnom Republike Hrvatske nakon čega se okupljenima  u ime organizatora obratila Svjetlana Dželalija Kovačić, predsjednica udruge Braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije.

- Ovim festivalom želimo se sjetiti svih onih koji su branili Vukovar, jer nema velikih i malih heroja, svi oni koji su branili Vukovar i Hrvatsku za nas su heroji. Svake godine ovaj festival je sve veći, a projekt festivala traje od otvaranja natječaja za sudjelovanje na festivalu 15.travnja ove godine, rekla je Dželalija-Kovačić.

Na festivalu su bili prisutni i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora i predsjednika vlade RH, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik ministra branitelja Stipe Rimac.

- Ovakvim događajima doprinosimo očuvanju vrijednosti domovinskog rat i upoznajemo mlađe generacije sa emocijom koja je bila potrebna kako bi stvorili slobodnu Hrvatsku, a siguran sam da je ovo i jedan terapeutski učinak za braniteljice koje svoju emociju stavljaju u poeziju i dijele s čitateljima, rekao je Penava.

Na natječaj za sudjelovanje na ovome festivalu pristiglo je 83 pjesme iz cijele Hrvatske i inozemstva, a 30 prvorangiranih objavljeno je u Zborniku domoljubne poezije.
Sve pjesme pristigle na natječaj ocijenilo je Prosudbeno vijeće od pet članova koje su činili, profesorice Hrvatskog jezika i književnosti Višnja Sorčik i Anita Jukić, književnica te braniteljica Vukovara Tanja Belobrajdić koja je i idejna začetnica programa, umjetnik Dubravko Duić, umirovljeni časnik HV-a i branitelj Vukovara.

Prosudbeno vijeće, kao najbolju neobjavljenu domoljubnu pjesmu  2019. godine proglasilo je pjesmu “Grad i njegova djeca“ autorice Ljubice Ribić iz Varaždina. Drugoplasirana je pjesma “Moj prijatelj i ja branitelji“, autorice Ane Jakopanec iz Koprivnice, a treća pjesma je “Život u meni“, autorice Đurđe Haberle iz Zagreba.

Već petu godinu za redom ovaj festival održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović, dok veliku potporu festivalu pruža i Grad Vukovar.

Pročitano 1296 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV