Ispiši ovu stranicu

Opći štrajk do ispunjenja zahtjeva

Sindikati osnovnih i srednjih škola najavili su u utorak nastavak općeg štrajka do ispunjenja zahtjeva i prosvjede za vrijeme Kongresa Europske pučke stranke (EPP), te na Trgu svetog Marka i Trgu bana Jelačića.

Sindikati su najavili svakodnevne prosvjedne akcije, a prva je na redu u srijedu, kada se održava Kongres EPP-a u zagrebačkoj Areni.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec navodi kako im je policija, zbog mjera sigurnosti, zabranila prosvjed u blizini hotela Sheraton, gdje su smješteni gosti Kongresa, te oko same Arene.

Stoga će organizirati akciju "Potrubi za obrazovanje", tako što će sindikalni aktivisti na raskrižjima od Sheratona do Arene od 13 do 14 sati stajati s transparentima pozivajući sudionike u prometu da ih podrže. Članovi sindikata će prosvjedovati na raskrižjima i u drugim dijelovima Hrvatske.

Mihalinec je najavio prosvjed i na Trgu žrtava fašizma, gdje se nalazi središnjica HDZ-a.

Sindikalci će održati manji prosvjed na Trgu svetog Marka u četvrtak, a veliki prosvjed imaju u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića.

Na zajedničkoj sjednici Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja i Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata srednjih škola, koja je održana u ponedjeljak, oba su tijela jednoglasno odlučila da kreću u opći štrajk u cijeloj zemlji do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Danas je prvi dan štrajka, koji se odvija pod velom prijetnje Vlade kako neće plaćati dane u štrajku. To je odgovor zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja. Tako će biti i sutra i tako dugo dok ne postignemo naše zahtjeve", poručio je Mihalinec.

Ustvrdio je kako je štrajk postao "borba za dostojanstvo, za status i isto tako za nadoknadu zaostajanja plaća u odgoju i obrazovanju".

Posljednju ponudu Vlade članovi sindikata i štrajkaši odbili su na referendumu velikom većinom.

U srednjim školama izjasnilo se preko 13 tisuća članova koji su sa 96 posto odbili ponudu Vlade, a njih 93 posto izrazilo je podršku nastavku štrajka do ispunjenja zahtjeva. U osnovnim školama izjasnilo se preko 31 tisuću članova, ponudu Vlade odbilo ih je 96,7 posto.

Mihalinec je također rekao da će se odazvati na svaki poziv Vlade na pregovore, a ako Vlada zabrani štrajk učitelji i nastavnici neće štrajkati nezakonito već će se nastaviti boriti uz pomoć drugih sindikalnih mehanizama.

Pročitano 1335 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI