Ispiši ovu stranicu

Održan 12. mimohod pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“

U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata održan je 12. mimohod pod nazivom „Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga“ koji se organizira u čast i spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Prigodni program na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata počeo je minutom šutnje u spomen svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sandra Rapčak tom je prigodom poručila kako su njihovi poginuli i nestali roditelji, kao i živi branitelji,  stvorili slobodnu Domovinu i njima u naslijeđe ostavili da ju učine boljom za život.
Osvrnula se i na one koji nisu željeli slobodnu Hrvatsku, a to ne žele niti danas, upitavši kako da oproste onima koji nisu tražili oprost i nikada se za zločine nisu ispričali.
- Kako oprostiti kada još uvijek imamo veliki broj nestalih, kada za ratne zločine skoro pa i nemamo presude, a zločinci i danas slobodno šeću? – upitala je Rapčak poručivši kako se budućnost gradi nakon riješene prošlosti.

Nazočnima se obratio ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskoga rata Vukovar Krunoslav Šeremet.
- Okupili smo se danas kao i svih prethodnih godina u spomen na sve ubijene i nestale u najgorem masakru novije hrvatske povijesti, s istom tugom i istim bolom, prisjećajući se nečuvenog zločina počinjenog na Ovčari u kojem je objedinjena sva patnja hrvatskog naroda u borbi za samostalnost. Ministarstvo hrvatskih branitelja ulaže maksimalne napore u traženju istine i traženju nestalih te jamči kako se neće odustati od potrage ma koliko godina prošlo jer znamo da vrijeme ne liječi rane da tuga ne slabi godinama i da svatko treba znati gdje leže njihovi najmiliji – izjavio je Šeremet.

Nakon prigodnog programa nekoliko stotina članova udruge iz svih krajeva Hrvatske, branitelja, stradalnika  i ostalih koji su im došli izraziti potporu u koloni su krenuli put Ovčare kako bi spojili dvije najveće masovne grobnice iz vremena Domovinskoga rata.

U koloni je bila i Veronika Soldo koja je oca izgubila kada je imala samo dvije i pol godine.
- Ocu se gubi svaki trag 18.11. iz vukovarske bolnice, kasnije smo doznali da je završio na Ovčari gdje je i pogubljen, identificiran je 2000. godine, a sahranjen je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata – rekla je Veronika.

Po dolasku do mjesta masovne grobnice na Ovčari održan je prigodni  program "Ovčara - vječna rana".

Pročitano 1284 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

HRV