Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Održana Završna konferencija projekta Škola različitih jednakosti

U Hrvatskome domu Vukovar održana je završna konferencija projekta Škole različitih jednakosti u sklopu koje su predstavljeni pokazatelji i aktivnosti  razvijeni kroz projekt.

Nositelj projekta je Ekonomska škola Vukovar čija je ravnateljica Mira Majstorović rekla kako je riječ o aktivnostima koje su bile usmjerene na stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika, na izradu i razvoj izvannastavnih aktivnosti učenika vezano za razvoj digitalnih i interkulturalnih kompetencija učenika na koje su se oni rado prijavljivali:

-Ovo je nešto sto daje dušu i osvježava naš svakodnevni obrazovni rad. Aktivnosti su se odnosile na  opremanje knjižnice  namještajem, tehničkom opremom i stručnom literaturom. Od izvan nastavnih aktivnosti su bile  interkulturalci i E-novinari kao izvannastavne aktivnosti za srednje škole te E novinari, klub knjige, dječje tradicijsko interkulturalno stvaralaštvo  i mali filmaši koje smo proveli u osnovnim školama. Provedene su  također i edukacije za nastavnike i stručne suradnike. – naglasila je Majstorović.skola 2

 

U provedbi  izvannastavnih aktivnosti sudjelovalo je 106 djece. Partneri u projektu bili su Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca iz Vinkovaca, Osnovna škola  Nikole Tesle Mirkovci te Učilište Studium čija ravnateljica Ana Gale kaže:

-Studium je davao potporu u razvoju samih programa za izvannastavne aktivnosti i u dijelu elementa upravljanja projektom. Razvili smo tih šest nastavnih aktivnosti obzirom da imamo iskustva i znanja u samoj izradi  programa obrazovanja koji su u skladu sa hrvatskim kvalifikacijskim okvirom.  Svih šest izvannastavnih aktivnosti uvrštene su u školske kurikulume.- naglasila je Gale.

Ovim izvannastavnim aktivnostima povećala se razina znanja i vještina djece o pravima nacionalnih manjina, razina svijesti o sličnostima, te svijest djece i mladih o važnosti suživota i njegovanja kulture tolerancije prihvaćanjem i uvažavanjem različitosti ljudskih prava. Učenici su sve te teme obradili kroz nekoliko razvijenih izvannastavnih aktivnosti te su također naučili o povijesti drugih kultura prisutnih u njihovom okruženju što je preduvjet za razvoj interkulturalno šti.

 U Etno showu održanom nakon završne konferencije projekta učenici su demonstrirali naučeno kroz pjesmu, plesove, snimljene filmove te prezentacije i time pokazali koliko je važno njegovati različitosti i učiti mlade o prihvaćanju istih.

Kao rezultat izvannastavnih aktivnosti razvijen je i portal Škole jednakih različitosti koji je temelj razvoja svijesti o potrebama interkulturalne i digitalne pismenosti na ovome području.

Konferenciji su nazočile i Konferenciji su nazočile i  zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić te Jadranka Mustapi9ć Karlić, v.d. pročelnika Upravnoga odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od oko 1,2 milijuna kuna.

Pročitano 792 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI