Ispiši ovu stranicu

Nakon 28 godina šutnje, podnesene kaznene prijave protiv ubojica malene Martine i njene bake

Državnom odvjetništvu RH podnesene su kaznene prijave protiv sedmorice počinitelja ratnog zločina koji su s 20. na 21. ožujka 1992 godine u Borovu selu ubili Bernardicu Štefančić (52) i njenu unuku Martinu Štefančić (4) te teško ranili Željka Štefančića (32) samo zato sto su bili Hrvati, rečeno je na izvanrednoj konferenciju za medije koju su organizirali Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar s obitelji Štefančić iz Borova Sela te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Na konferenciji su prvi puta iznijeti detalji i dokazi ovog ratnog zločina za kojeg u Hrvatskoj nije nikada službeno pokrenuta istraga, nitko nije prijavljen, a samim time niti procesuiran.

Kaznena prijava Martina

-28 godina niti jedna hrvatska institucija nije potegla pitanja za ta ubojstva. Najviše su teretili mene, a nisu tražili ubojice moga djeteta i majke. Danas podnosimo kaznenu prijavu s imenima osoba koje su učinile to zlodjelo. Podnosimo prijavu u ime još 402 djeteta ubijena u Domovinskome ratu – poručio je otac ubijene Martine, Zdenko Štefančić.

-  Ovo je sumrak jednog društva, bolesne politike, 7 odraslih muškaraca dolazi ubiti četverogodišnju djevojčicu i 28 godina se o tome šuti. Iako svi mediji od ljetos govore o tome i dalje se šuti ističe pomajka malene Martine Ljerka Štefančić, okrivljujući za šutnju premijera Plenkovića, glavnog državnog odvjetnika Jelenića i ministra Božinovića.
-Vi ste zaštitili ubojice. Onog trena kada ste smijenili istražitelja Nikolu Kajkića i oduzeli mu mogućnost da istražuje te ratne zločine stali ste na čelo kolone tih zločinaca. Počnite raditi svoj posao – poručila je.

Na konferenciji su objavljene potresne fotografije i dokumenti koje je svojim angažmanom i istragom, na zamolbu obitelji i s ciljem da se istina dozna, a obitelj donekle dobije mir i spokoj, otkrio suspendirani istražitelj i član Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Nikola Kajkić koji je nazočnima prezentirao način i izvršenje događaja.
-  Negativi fotografija koje prikazuju ubojstva nalazili su se u privatnom vlasništvu pripadnika milicije i dobrovoljno su nam predani. Zapisnik o očevidu i neke službene zabilješke ukazuju na apsurd u sustavu, nije napravljeno dovoljno da se ovaj zločin stavi u status istrage i procesuira. Niti tada, a niti danas. Ako sam do podataka i počinitelja mogao doći ja, mogle su i institucije – rekao je Kajkić pitajući koji monstrum može ženi u pidžami i djetetu u glavu i vrat, nogu ispaliti toliko  hitaca, a s druge strane kako je moguće da država nema obvezu to procesuirati.
-. Ova obitelj toliko pati, oni žele samo istinu, da odgovaraju počinitelji. Njima ne treba krivnja cijelog srpskog naroda, nego samo počinitelj. Drago mi je što sam otkrio počinitelje, rezultat toga je kaznena prijava, ali sada je dalje sve na institucijama ako žele raditi – naglasio je Kajkić.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara rekao je kako braniteljska populacija nikada neće stati uz nekoga tko je počinio ratni zločin bez obzira o kome je riječ te upitao kako je moguće da hrvatske institucije toliki niz godina nisu uspjele doći do ove dokumentacije, a Kajkić je u svega nekoliko dana.
-Podsjetimo se slučaja obitelji Zec. Hrvatske institucije izuzetno su brzo odradile posao, sve institucije odradile su svoj posao sukladno pravilima struke, a ubojice ove obitelji i dalje slobodno žive, šeću ili prolaze Hrvatskom. Kako se može dogoditi da pojedinci čiji su potpisi na očevidima budu čak i umirovljeni od strane hrvatske države jer su preuzeti u sustav MUP-a RH i danas mirno žive, primaju mirovinu ili plaće i 28 godina šute kao zaliveni. Kakve su to institucije, kolika je njihova želja i volja za radom, dokazivanjem i pronalaženjem ratnih zločina pokazuje obitelj Štefančić  koja je dokaz da ne rade dovoljno, odnosno gotovo ništa– naglasio je Šoljić dodajući kako su sve dali za hrvatsku državu, a ona čak ne može pronaći niti zločince koji su se iživljavali na djetetu od 4 godine.

Martinin stric, Željko Štefančić vidno potresen prisjetio se te kobne noći kada su zločinci ušli u kuću, upucali ga već na ulazu, a potom s više prostrijelnih metaka iz automatske puške ubili  malenu Martinu i njenu baku Bernardicu.

Kajkić je javno otkrio imena ubojica, a podnositelji kaznene prijave od institucija traže da provjere navode, pokrenu istragu i kazne zločince.

Pročitano 1296 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić