Ispiši ovu stranicu

Predstavljen prekogranični projekt IT community region

Više od pola milijuna eura za razvoj IT sektora Više od pola milijuna eura za razvoj IT sektora Foto: Marija Molnar

Poticanje prekogranične suradnje IT stručnjaka u stjecanju znanja i sklapanju poslovnih dogovora kroz model klastera kao alata za rast poslovnih inicijativa, glavni je cilj novog prekograničnog projekta pod nazivom Creation and fostering of common cooperating cross-border IT entrepreneurial community - IT community region, čija je početna konferencija održana u Vukovaru.

Nositelj projekta je Otvoreni univerzitet Subotica, a projektni su partneri Učilište Studium Vukovar, Razvojna agencija Vukovar i Regionalna razvojna agencija Panonreg Subotica. Osim edukacije koja će za polaznike biti besplatna, jedna od aktivnosti je i razvoj platforme za e-učenje

- Platforma će biti ustrojena kao virtualni klaster na način da će okupljati početnike i iskusne informatičare, pružati im znanje, omogućavati međusobnu komunikaciju i okupljanje te pravni okvir unutar kojega će moći sklapati poslove odnosno ugovore - istaknuo je Davor Garbac, voditelj odjela pripreme i provedbe razvojnih projekata u vukovarskoj Razvojnoj agenciji VURA.

IT tehnologija je najbrže rastuća industrija na svijetu i ovakvi su projekti važni kako se ne bi izgubio korak s vremenom u kojemu živimo, naglašeno je na konferenciji.

- Vukovaru je potrebno širenje IT industrije i ovo je početak novog razdoblja koje će pomoći gradu da se razvija u boljem i modernijem smjeru – naglasila je Vedrana Žilić, direktorica Razvojne agencije Vukovar.

Na početnoj su konferenciji sudjelovali i predstavnici Otvorenoga univerziteta Subotica, a ova je institucija dosada već surađivala na prekograničnim projektima s hrvatskim partnerima.

- Od 2010. godine na različite načine surađujemo na projektima ili inicijativama s hrvatskim kolegama. Suradnja je zahvalna i uspješna, navest ću npr. Poslovni inkubator BIOS iz Osijeka ili festival DORF iz Vinkovaca – rekao je Vladimir Perović, rukovoditelj sektora za upravljanje projektima u Otvorenom univerzitetu Subotica.

Projekt IT community region vrijedan je preko 500 tisuća eura, financiran je većinom sredstvima Europske unije u okviru Interreg – IPA prekograničnog programa Hrvatska-Srbija i traje dvije godine. Neke od aktivnosti koje će biti provedene u Vukovaru su edukacije za programera video animacija, 3D modeliranja i virtualne proširene stvarnosti, otvaranje freelance poduzeća, trening za web administraciju i web dizajn itd. 

Pročitano 1114 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar