Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljeni razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemska županija organizirala je tematsku konferenciju pod nazivom Razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije- stanje i perspektive s naglaskom na projekte u poljoprivredno- prehrambenom i drvnom sektoru.

Razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije predstavio je Ilija Cota , ravnatelj razvojne agencije Vukovarsko- srijemske županije. On je naglasio kako je ovom konferencijom Vukovarsko-srijemska županija željela poslati pozitivnu poruku javnosti i mladima o gospodarskim projektima kolje priprema te  kako skrbi i demografskoj situaciji na području županije.

-Riječ je od deset projekata županije koje je odabrala vukovarsko-srijemska Županijska skupština. Riječ je o razvojnim projektima kojima se želi male proizvođače  odnosno OPG u županiji  pridobiti za značajniju proizvodnju povrća vise dohodovnih kultura kako bi jedan dio njih odmaknuli od intenzivne ratarske proizvodnje i kako bi oni budućnosti svojim radom mogli živjeti i ostati ovdje.- rekao je Cota.

Cota je spomenuo  Agrotehnološki  centar za preradu voća i povrća kada riječ o OPG-ima, te sustave za navodnjavanje na pet velikih polja, u  Cerni, Sopotu, Otoku, Privlaci i Lipovcu, a dva velika sustava Grabovo i Tovarnik Županija priprema za razdoblje 2021.- 2027. Cota je također naglasio i Centar kompetentnosti za srednja strukovna zanimanja u poljoprivredi projekt koji je vrijedan oko 80 milijuna kuna, a nositelj toga projekta je Poljoprivredna škola iz Vinkovaca  uz partnerstvo  Poljoprivredne škole iz Iloka. Cilj je kroz novi kurikulum obrazovati mlade stručne kadrove iz poljoprivrede za potrebe tržišta.

Cota je spomenuo i Drvno tehnološki centar za drvoprerađivače te naglasio kako je spomenutih deset projekata ukupno vrijedno oko 1,7 milijardi kuna.

Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije naglasio  je važnost dobre prometne povezanosti za gospodarski razvoj županije ističući  i potrebu obnove željezničke pruge Vinkovci - Zagreb te važnosti koridora V c, a posebno paneuropske koridore sedmi koridor rijekom Dunav od Njemačke do Crnoga mora i deseti koridor  prometnice Zagreb – Bajakovo.

-Svi razvojni projekti  i proizvodi naše županije neće imati nikakvoga smisla ukoliko budu zaustavljeni zbog nerazvijene prometne infrastrukture- zaključio je Cota. Predstavljerni su projekti u poljoprivredi, aktivnosti Agro-klastera d.o.o., projekti Agro-tehnološkoga centra, Centra kompetencija te Projekt istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 852 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI