Ispiši ovu stranicu

U Lovasu svečano otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

Pakirni centar za jaja Pakirni centar za jaja Foto: Valerija Lozančić

U Lovasu je svečano otvoren Pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja malog kapaciteta tvrtke Agroklaster d.o.o.

Riječ je o pakirnici kapaciteta 2.200 komada jaja na sat koja tvrtka trenutno nabavlja od 9 kooperanata.
Prema riječima direktora tvrtke Agroklaster d.o.o. Zdenka Podolara u okviru projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja planiraju povećati broj kooperanata za 5 ili 6 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava  koji će imati oko 10.000 nesilica i 9.000 komada jaja dnevno, ali i započeti s vlastitom proizvodnjom na proizvodnom pogonu u Soljanima koji će imati znatno veći kapacitet.

-Kroz ovakve projekte želimo iskoristiti resurse koje imamo, a to su prazna dvorišta i gospodarski objekti kojima planiramo ponovno udahnuti život i vratiti poduzetništvo, a time i zaustaviti negativne demografske trendove. Želimo zaraditi, ali i zaposliti naše ljude – rekao je Podolar dodajući kako ukupna vrijednost projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a najveći dio financiran je iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije.

Lovas jaja 4

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić otvarajući pakirnicu izrazio je zadovoljstvo što se u Lovasu koji je tijekom rata bio jako devastiran događaju mnogobrojne aktivnosti i ostvaruju brojni projekti na boljitak svih stanovnika.

-Nastavljamo i dalje pomagati obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima, a s tim ciljem Agroklaster i je osnovan. Mislim da ćemo zajedno surađujući uspjeti proizvesti kvalitetne proizvode i osigurati im plasman – poručio je župan.
Općina Lovas osigurala je prostor za pakirnicu, odnosno u obnovu objekta uložila je 80.000 kuna. To je samo jedan od brojnih načina na koji stvaraju uvjete za daljnji razvoj gospodarstva.

- Ovakvi gospodarski projekti, pod navodnicima mali, za nas su od velikog značaja za ostanak naših ljudi u pograničnom području.  Bez ovakvih aktivnosti ovdje nema života. U potpunosti smo obnovili infrastrukturu, a sada Općina daje sve od sebe  za daljnji razvoj gospodarstva i ostanak mladih na našemu području - naglasila je načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

Lovas jaja 3

Jedan od devetero proizvođača jaja je i Goran Rubić iz Nuštra koji ima 300 nesilica i dnevno proizvodi oko 250 jaja.
- Jaja prodajem Agroklasteru po otkupnoj cijeni od jedne kune. Za sada je suradnja dobra i namjeravam proizvodnju i proširiti – rekao je Rubić.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni uzvanici, a pakirnicu je blagoslovio velečasni Marin Putilin.

Pročitano 987 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić