Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Pokladno jahanje započelo u Bapskoj

Jahači odjeveni u tradicijsko ruho Jahači odjeveni u tradicijsko ruho Foto: J. Vrdoljak

Pokladnim jahanjem u Bapskoj, započela su ovogodišnja pokladna jahanja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Ulicama Bapske uz pjesmu i veselje projahalo je četrdesetak jahača obučenih u tradicijsko ruho zaustavivši se na ukupno tri postaje čiji su ih domaćini pogostili, a jahači im zahvalili pjesmom. Okupilo se 44 jahača koji su došli iz raznih mjesta Vukovarsko-srijemske, Osječko- baranjske i Brodsko-posavske županije, kaže Bapčanin, Dubravko Asić, dodajući kako se ova manifestacija održava po peti put u tom mjestu.

-Skup jahača je bio na igralištu, a potom smo se uputili kroz mjesto uz pjesmu i veselje i pratnju tamburaša. Domaćini su nas ugostili s pravim seljačkim delicijama, a mi smo im zahvalili pjesmom – rekao je Asić.

Pokladno jahanje je tradicijska manifestacija  koja oko sebe okuplja zaljubljenike u konje, običaje i narodne nošnje te se kao takva bazira na očuvanju baštine ovoga kraja, a svojom atraktivnošću privlači veliki broj ljudi. Običaj pokladnog jahanja potječe još iz doba Vojne krajine, održava se uvijek u zimsko vrijeme, u razdoblju nakon blagdana Sveta tri kralja pa sve do početka korizme.

Pročitano 782 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI