Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Obilježeno međunarodno priznanje RH

Polaganje vijenaca Polaganje vijenaca Foto: J. Vrdoljak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Vukovaru je podno spomen  obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena 28. godišnjica međunarodnog priznanja te 22. godišnjica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

Dužnu počast  i zahvalnost svima koji su se borili i žrtvovali za Republiku Hrvatsku odala su izaslanstva grada Vukovara predvođena zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske te predstavnicima stradalničkih udruga. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček je rekao kako je današnji datum jedan od važnijih u novijoj hrvatskoj povijesti  jer se prisjećamo dana kada je Hrvatska međunarodno priznata i kada smo nakon devet stoljeća postali dio slobodnih naroda i država.

-Zahvaljujući mudroj politici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, okupirani teritorij istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bez ijedne žrtve vraćen je u međunarodno pravni poredak Republike  Hrvatske. Upravo ovdje na Memorijalnom groblju, želimo se zahvaliti onima koji su bili najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, izjavio je Pavliček.

Prisjećajući se 1992.godine, mirnog priznanja RH, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara, Tomislav Josić je rekao kako su u to vrijeme hrvatski branitelji bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima.

-Na žalost, vijest sam dočekao u logoru. Toga dana imali smo poseban  tretman, iako tada još nismo niti znali da je Hrvatska postala međunarodno priznata država. Nije bilo ni jednog zatočenika koji tada nije prošao torturu. Unatoč tomu, bili smo sretni što je Hrvatska međunarodno priznata, naglasio je Josić dodajući kako se danas klanjamo onima bez kojih ne bismo ni imali slobodnu Hrvatsku.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić je rekao kako su vijest o  međunarodnom priznanju Hrvatske primili s oduševljenjem.

-Danas odajemo počast i zahvaljujemo onima koji su najzaslužniji, onima koji su dali svoje živote za međunarodno priznaje Hrvatske. Moramo zahvaliti i ne zaboraviti! Zahvaljujući njima gradimo Hrvatsku kakvu su oni zamišljali i to moramo nastaviti za boljitak Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Slavonije i Srijema i za cijelu Hrvatsku, izjavio je župan Galić.

Molitvu je na Memorijalnom groblju predvodio fra Matija Marijić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Pročitano 762 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI