Ispiši ovu stranicu

Održana tribina o participativnoj kulturi

Predstavljena tri projekta koja uključuju građane u odlučivanje o kulturnim politikama Predstavljena tri projekta koja uključuju građane u odlučivanje o kulturnim politikama Foto: Marija Molnar

U Vukovaru je održana tribina Participativna kultura, kultura budućnosti, a u okviru projekta Psst! - partnerstvo u scenskom stvaralaštvu čiji je nositelj Hrvatski dom Vukovar. 

Projekt financira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Na tribini su govorili Martina Uglik iz Mirovne grupe mladih Dunav iz Vukovara, Sanja Vuković Čović iz PRONI Centra za socijalno podučavanje iz Osijeka te Željka Kovačević iz udruge Fade in, također iz Osijeka. Predstavili su po jedan projekt participativne kulture koji provode u svojim udrugama odnosno projekte koji uključuju građane u oblikovanje i provedbu kulturnih politika, odlučivanje o kulturi i stvaranje kulturnih sadržaja. 

Mirovna grupa mladih Dunav već dugi niz godina provodi Klub kulture YPGD, a koji se kroz niz projekata nadograđuje prema potrebama mladih sudionika toga kluba. PRONI provodi projekt Mladi u kulturi za oblikovanje kulturne strategije grada Osijeka, odnosno u raspravi s mladima doznaju njihove potreba vezano za kulturne politike kako bi se oblikovala funkcionalna strategija. Fade in pak provodi projekt Štruca kulture kroz koji je obnovljena stara pekara u Tvrđi, a koja bi trebala postati multifunkcionalni prostor. Sva ova tri projekta, upravo i poput vukovarskoga Psst! - partnerstvo u scenskom stvaralaštvu, predstavljaju znatan doprinos u razvoju participativne kulture na području istočne Hrvatske, a na tribini su govornice podijelile iskustva iz provedbe kao i ostvarene rezultate u razvoju participativne kulture u regiji.

Davor Garbac iz VURA – Razvojne agencije Vukovar, moderator tribine, istaknuo je kako će im razmjena iskustava s ove tribine poslužiti za finalno oblikovanje strategije budućeg savjeta za scensko stvaralaštvo grada Vukovara.

- U taj ćemo savjet uključiti gradske institucije i udruge i na taj način probati stvoriti sinergiju kako doći do potreba potencijalnih projekata odnosno kako razvijati scensku kulturu kroz participaciju građana u njezinom oblikovanju – rekao je Garbac. 

Pročitano 972 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar