Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

''Dan kada je Tovarnik plakao''

''Dan kada je Tovarnik plakao'' Novosti.hr

Komemoracijskim skupom “Dan kada je Tovarnik plakao” obilježena je u petak 22. godišnjica pokopa 48 žrtava bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na Tovarnik 1991. godine. Mnoga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen-obilježja masovne grobnice na mjesnome groblju.

Komemoracijskim skupom ispred zgrade općine na kojem su pročitana imena svih žrtava, građani Tovarnika prisjetili su se 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili vijence i zapalili svijeće. Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, vijence su položila brojna izaslanstva.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Dabro i savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo, dok je župan Božo Galić vijenac položio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora.

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 72 mještana Tovarnika koji su u rujnu 1991. okupirali JNA i četnici. Tada je počela kalvarija nevinih civila ovog mjesta. Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada. Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su da nose oznake na rukavu, bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

Istoga dana predstavljena je i knjiga autora Antuna Ivankovića sa nazivom Svjedočim koja govori o obrani i stradavanju općine Tovarnik u Domovinskom ratu.

Pročitano 817 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI