Ispiši ovu stranicu

Održana tribina Suvremeni demografski izazovi – Hrvatska na rubu demografskog ponora

U organizaciji Udruge za domovinu Hrvatsku organizirana je tribina pod nazivom Suvremeni demografski izazovi – Hrvatska na rubu demografskog ponora.

Predavanje na temu demografskih problema u Hrvatskoj održao je profesor Stjepan Šterc, voditelj Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu – Predavanjem želimo dokazati da je Hrvatska na demografskom rubu. To je vrlo važna problematika hrvatske sadašnjosti i budućnosti na koju se apsolutno mora referirati izvršna vlast i to staviti, ne u centar socijalne i obiteljske politike, nego u centar gospodarskog razvitka naše zemlje - Rekao je Šterc koji je iznio samo nekoliko podataka koji i dokazuju lošu demografsku situaciju u našoj zemlji – Hrvatska godišnje gubi negdje oko 9000 učenika osnovnih i srednjih škola. Pojavila se i situacija da smo imali 11 tisuća slobodnih upisnih mjesta na sveučilištima i veleučilištima. To je izravna posljedica prirodnog pada stanovništa i siline iseljavanja iz Hrvatske. Pri tome još nismo govorili o ukupnoj starosti hrvatske populacije koja je među pet najstarijih populacija u svijetu - zaključio je Šterc.

Predsjednik Udruge za domovinu Hrvatsku, Damir Milić, rekao je kako je udruga osnovana prije svega nekoliko mjeseci u Vukovaru te naglasio kako se kroz njezin rad povezuju iseljeni Hrvati i oni koji žive u Hrvatskoj. Osim toga provode planove useljavanja u Hrvatsku – Imamo konkretne demografske planove useljavanja Hrvata iz Južne Amerike i ovih dana dobili smo prve prijave za useljavanje na što smo iznimno ponosni – zaključio je Milić.
Tribini je nazočila i zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić koja je naglasila kako Grad Vukovare provodi razne demografske mjere, ali naglašava kako se iste te mjere moraju kontinuirano provoditi kroz strateški nacionalni plan te da jedinice lokalne samouprave ne mogu tu puno učiniti.

Pročitano 813 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI