Ispiši ovu stranicu

Šef epidemiologije HZJZ-a: Ima razloga za brigu, ali ne i za paniku

Nakon što su jučer u Vinkovcima hospitalizirani mladići sa simptomima koji ukazuju na potencijalnu zarazu koronavirusom ministar zdravstva Vili Beroš danas je podijelio informacije vezane za napore oko borbe s epidemijom koronavirusa i sumnjivim slučajevima čiji se nalazi tek očekuju.
- Do kraja današnjeg dana imat ćemo nalaze oboljelih iz Vinkovaca, međutim čak i kada bi nalaz bio pozitivan doista nema mjesta panici, naša zdravstvena služba organizirana je na adekvatan način, a u Vinkovcima se mogu pružiti sve adekvatne mjere, rekao je ministar Beroš.

Na današnjoj konferenciji za medije, doktor Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako osim dva pacijenata sa sumnjom u zarazu u Vinkovcima postoji i slučaj oboljelog iz Dubrovnika.
- Pacijent koji je bio u Kini ima blage simptome pa smo zbog predostrožnosti izuzeli uzorke, ali kod ovog pacijenta nisu utvrđeni kriteriji za postavljanje sumnje u zarazu koronavirusom te još ne znamo da li će taj uzorak biti i testiran rekao je Kaić te dodao kako ima razloga za brigu ali ne i za paniku jer ukoliko se vrlo brzo ne zaustavi širenje virusa u Kini nemoguće je da netko zaražen kad-tad ne dođe u Hrvatsku, zaključio je Kaić.

Koronavirus do sada je usmrtio 427 ljudi, od čega su dva smrtna slučaja zabilježena izvan Kine, a od jučer je broj zaraženih porastao za  3.235 i sada ih je ukupno 20.438, dok je najmanje još 151 osoba zaražena u 23 druge zemlje i regije.

Pročitano 808 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI