NAJNOVIJE
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)
Glasovala polovica birača, njih 1, 6 milijuna

Više od polovice hrvatskih birača, 50,6 posto, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je danas do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

(Srijeda, 17 Travanj 2024 17:13)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Aktualni sat Gradskoga vijeća o divljim deponijama, infrastrukturi i projektima

  • Četvrtak, Velj 06 2020
  • Piše: 

Aktualni sat gradonačelnika 27. sjednice  vukovarskoga Gradskoga vijeća ispunilo je 16 vijećničkih pitanja.  Vijećnicu Ivanu Radoš (HDZ) zanimalo je kako će biti organiziran predškolski odgoj u ovoj godini. Dobila je odgovor od ravnateljice Dječjeg vrtića Vukovar 1  Mirjane Kulić da se predškolski odgoj za djecu provodi od listopada prošle godine do svibnja ove godine, nakon čega djeca u jesen  kreću u školu, a  sve dodatne informacije mogu se dobiti u Dječjem vrtiću Vukovar 1.

Vijećnica Kristina Ozdanovac ( HDZ) upitala je preuzima li vukovarski Komunalac i Grad Ilok ? Odgovorio joj je Igor Štrangarević, direktor vukovarskog Komunalca  kako se Komunalac ne planira za sada širiti na to područje ali da su temeljem natječaja, kao najpovoljniji ponuđač, dobili  posao izgradnje parkirališta na iločkom groblju vrijedan milijun kuna.

Vijećnika Radivoja Đurića (HDZ) zanimalo je može li se dodatno osigurati pješački prijelaz kod bolnice budući je frekvencija pješaka, pa i djece u tome dijelu izuzetno velika, a  Dražen Čulig  pročelnik Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša je rekao kako će dodatno na pješački prijelaz ugraditi led rasvjetu kako bi pojačali sigurnost pješaka na tome dijelu prometnice.

Vijećnicu Dariju Benaković (HDZ) zanimalo je kada će  biti objavljen natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća i u kojem će financijskom omjeru obnovu financirati građani.
-Očekujemo da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  raspisati natječaj na koji će se moći prijaviti zainteresirani građani. Do sada je Fond sufinancirao 60 posto energetske obnove, 10 posto Grad, a 30 posto građani. Očekujemo kako će tako biti i ove godine. - rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ)   pohvalio je dosadašnji  rad Razvojne agencije Vukovar i upitao kakvi su daljnji planovi  po pitanju projekata?

-Pratimo sve natječaje koji su objavljeni i brzo reagiramo. Ono što je sada na redu su dva projekta iz Intervencijskog plana a to je VukovArt i dječji vrtići, a imamo još pet projekata u koje su uključene i ostale ustanove s područja grada.  Za ovu godinu bit će ponovno otvoren natječaj za vrtiće za drugu smjenu i projekt Zaželi – najavila je Žilić.

Videonadzor na javnim površinama i kazne za nesvjesne građane

Vijećnicu Renatu Kovačić (HDZ) zanimalo je što se može učiniti po pitanju uklanjanja divljih deponija kojih je u gradu još dosta, posebno na privatnim parcelama? Dražen Čulig   pročelnik Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša  odgovorio joj je kako će postaviti video nadzor na sve takve javne površine kako bi onemogućili nesavjesne građane da odlažu komunalni otpad na takva mjesta.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) upitao je hoće li se nastaviti projekt Zaželi koji je omogućio zapošljavanje teže zapošljivah osoba u gradu.

Vedrana Žilić direktorica Razvojne agencije kazala je kako je za ovaj projekt osigurano 5 milijuna kuna te da vjeruje kako će on biti dostatan da daljnje financiranje svih osoba koje su do  sada radile u tome projektu.

U ime Kluba vijećnika HKS-a, Sušac je upitao koliko je sredstava izdvojeno za postavljanje video nadzora na divljim deponijama. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je u tu svrhu izdvojeno 130.000 kuna, i to 70.000 kuna iz Proračuna Grada Vukovara te 60.000 kuna od strane tvrtke Komunalac te kako će uvid u snimke imati i Grad Vukovar i tvrtka Komunalac, kamere će snimati sve lokacije zelenih otoka, polupodzemnih kontejnera te divljih deponija kako bi onemogućili nesavjesne građane da odlažu komunalni otpad na razna mjesta. U suradnji s tvrtkom Komunalac putem tih video nadzora otkrivat će počinitelje i kažnjavat će ih se kaznama u rasponu od 250 do 2.500 kuna.

Radovi na uređenju Vuke trebali bi biti završeni u ovoj godini

Vijećnika Predraga  Mišića (HKS) zanimalo je što je s uređenjem obalo utvrde rijeke Vuke?

-Radove na obalo utvrdi rijeke Vuke financiraju Hrvatske vode no problem je nastao nakon otkrivanja minsko-eksplozivnih sredstva koje su otkrivene u koritu Vuke zbog čega je cijeli posao obustavljen. Ovih dana na teren je poslan oklopljeni bager koji će ukloniti minsko-eksplozivna sredstva. U ovome trenutku  radi se šesta faza od Park šume Adica do Željezničkog mosta,  očekujemo i kako će se o radovi u gradu ove godine privesti kraju- rekao je gradonačelnik  Ivan Penava.

Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (HKS) zanimalo je kada će se izgraditi parkiralište kod zgrada Dunav 1 i 2. Gradonačelnik  je rekao kako zbog velikih investicijskih projekata koji su u tijeku i koji se planiraju ove godine kroz Intervencijski plan, Grad Vukovar neće graditi parkiralište na tome mjestu najmanje u naredne dvije godine.  Podsjetio je na novoizgrađene  prometnice s parkirnim mjestima u tome dijelu grada te naglasio kako su svjesni ovoga problema ali će on morati sačekati.

Vijećnika Borislava Nikolića (DDS) zanimalo je koji je razlog za mali broj zapošljavanja predstavnika srpske nacionalne manjine i zbog čega proporcionalno ne zapošljava. Gradonačelnik Penava izrazio je neslaganje s Nikolićevom tvrdnjom.

-Vodimo računa o tome i ne znam gdje ubrajate određene ljude jer smo jedno vrijeme bili u nekom nizu gdje su zaposleni pripadnici srpske nacionalne manjine.- rekao je Penava te naglasio kako veliki broj predstavnika srpske nacionalne manjine radi u Komunalcu ali i PP Vukovar.

Vijećnica Vesna Vujić (SDSS) upitala je gradonačelnika postoji li mogućnost da se iz Gradskog proračuna osobama koje su pretrpjele štetu od elementarne nepogode prošle godine u srpnju na svojim građevinama i automobilima isplati makar neka odšteta?

Penava je odgovorio kako je Proračun grada Vukovara za ovu godinu donesen i kako u njemu nema mogućnosti za to. Naglasio je također kako to ne bi bilo uredu prema onim sugrađanima  koji su pretrpjeli štetu i odštetu dobili od osiguravajućih kuća gdje su osigurali svoju imovinu. Dodao je kako je grad itekako socijalno osjetljiv i pomaže  osnovne potrebe najugroženijih kroz socijalnu samoposlugu  i pučku kuhinju ali i da nije siguran da je ovdje o tome riječ.

Vijećnica Vujić je upitala je i mogu li građani u Borovu naselju dobiti klupe na potezu od Doma zdravlja do Konzuma?

-Zašto ne kažete ulica Blage Zadre jer se tako zove? Kako smo izlazili u susret svim našim ostalim sugrađanima i  ovdje ćemo učiniti sve što možemo - rekao je gradonačelnik.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) ukazao je na problematiku nedostatka Addiko bankomata u Borovo naselju koji je do nedavno bio smješten u Konzumu. Naime, isti je uklonjen pa veći broj stanovnika Borovo naselja mora dolaziti u Vukovar kako bi podigli novce. Kolar je upitao može li grad prema banci uputiti zamolbu kako bi se bankomat vratio, no ubrzo je ustanovljeno kako je tvrtka Komunalac d.o.o. voljna ustupiti prostor tržnog centra u Borovu naselju za postavljanje istog, za što je banka i iskazala interes.

Izgradnji novoga hotela protivi se Konzervatorski odjel

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) interesiralo je jesu li investitori koji su kupili nekadašnji Hotel Dunav do sada poduzeli određene radnje po pitanju dobivanja dozvola. Gradonačelnik Penava je pojasnio kako je investitor poduzeo sve što je mogao te je izrazito zahvalan što i dalje ustraju na ovom projektu, s obzirom da se istom protivi Konzervatorski odjel pri Ministarstvu kulture.

-Upravni odjel za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom je zbog nailaska na problem izračunao da je postotak zaštićenih kulturnih dobara od Luke Vukovar do Vodotornja tek 3,67% stoga navedeni problem izravno s ministricom kulture pokušavamo riješiti jer navedena građevina ne predstavlja kulturno dobro. U interesu ove investicije, i Grada Vukovara nadamo se kako ćemo ovo riješiti jer je apsurdno da ovako vrijedna investicija u naš grad propadne zbog nečijeg subjektivnog mišljenja. -rekao je Penava.

Vijećnik Goran Bošnjak u ime kluba vijećnika SDP-a osvrnuo se i na okoliš Bata Vila u Borovo naselju kojim se narušava vizura tog dijela grada jer su mnogi sebi izgradili nadstrešnice za automobile, roštilje i slične popratne sadržaje. Gradonačelnik je rekao kako su te zgrade danas zaštićeno kulturno dobro te da postoje 4 različita tipa objekata jer obnova nije dobro obavljena.

-Isti Konzervatorski odjel koji pravi probleme oko investicije u Hotel Dunav, na ovom je projektu zaspao pa su navedene zgrade stavljene pod zaštitu tek 2012. godine. Nekolicina tih objekata i dalje je neobnovljena, a okoliš oko njih nije ujednačen što je zaista neprimjereno, a Konzervatorski odjel na to ne reagira jer je okolno zemljište u vlasništvu tvrtke Borovo, dok su sami objekti u vlasništvu Republike Hrvatske ili privatnih osoba. Kao Grad smo se ponudili da pod svoju ingerenciju uzmemo navedena područja i izdamo naputak kako okućnice trebaju izgledati, no nismo naišli na otvorena vrata po tom pitanju.- rekao je Penava

 Vijećnik Darko Buljan (SDP) osvrnuo se na Radnički dom u Borovu naselju kojega je preko Intervencijskog plana namjera prenamijeniti. Nekada je isti bio ponos Borova naselja, a danas je devastiran te je nedavno zabilježeno i par manjih požara u prizemlju objekta. Gradonačelnik Grada Vukovara rekao je kako je navedena građevina sada u vlasništvu Grada Vukovara, a uskoro će biti i raspisan natječaj za izvođača radova te će projekt obnove i izgradnje započeti. Gradonačelnik je također i apelirao na svijest svojih sugrađana da paze na svoj okoliš, otpad ne odlažu na nepredviđena mjesta kao što je Radnički dom, što je i dovelo tu građevinu u stanje u kojem se danas nalazi. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig pojasnio je  kako je objekt ograđen građevinskom ogradom, javnim radovima očišćen te je policijska ophodnja zamoljena da obrati veću pozornost na radnje u i oko njega, pogotovo u večernjim i noćnim satima, a nakon ugovaranja posla s izvođačem radova, biti će uklonjen i ostatak otpada kojega su građani tamo ostavili.

 Vijećnica Biljana Gaća (SDP) upitala je što je s radovima na Otoku sportova u samom centru Vukovara. Penava je kazao kako i sam izražava nezadovoljstvo tempom navedenih radova koji traju već 3 do 4 godine. Izvođač je mijenjan te je već nekoliko prema Gradu Vukovaru i investitoru Hrvatske vode izlazio s krajnjim rokom dovršetka radova koji nikako nije ispoštovan. Trenutno je 90% projekta realiziran te se nada kako će isti biti gotov do ovoga ljeta. Osim ovog projekta, slični problemi se pojavljuju i na izgradnji obaloutvrde na rijeci Vuki te na radovima na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda.

Vijećnik Pavao Josić (ŽZ) osvrnuo se na prvu točku dnevnog reda - o neprihvaćanju nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Vukovara i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs AG, Austria i Strabag AG, Austria te upitao koliko je plaćeno sudskih i odvjetničkih troškova za spor koji se vodi oko propale investicije u Regionalni centar za zbrinjavanje komunalnog otpada na podruju istočne Slavonije. Gradonačelnik je rekao kako je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama Josiću biti odgovoreno u zakonski predviđenim rokovima te u tome nema ništa sporno jer Grad Vukovar ništa ne skriva. Penava je dodao kako ovaj postupak koji je započeto prije gotovo dva desetljeća, šteti svim gradovima. -Vrlo je nezahvalna situacija i mislim da  gradonačelnici iz svih 5 gradova obuhvaćenih ovime neće pristati na višemilijunska oštećivanja gradskih proračuna- rekao je Penava.

Pročitano 858 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija