Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Gradsko vijeće: Bez nagodbe s austrijskim trgovačkim društvima

Penava:Bilo bi neodgovorno da gradonačelnik sam donosi odluku Penava:Bilo bi neodgovorno da gradonačelnik sam donosi odluku Foto: J. Vrdoljak

Većinom glasova vukovarsko Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog mirnog rješenja i podmirenja obveza osnivača Javne ustanove ZOIS prema austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG.

Također, nije prihvaćen ni zahtjev Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u stečaju za uplatu iznosa od gotovo 19,7 milijuna kuna. Javnu ustanovu ZOIS su 2001. godine osnovali gradovi Vukovar, Osijek, Vinkovci, Županja i Beli Manastir, a nakon osam godina su započeli pravni problemi koji još uvijek nisu riješeni. Naime, zbog raskida koncesijskog ugovora, austrijske su tvrtke odlučile naknadu štete zatražiti sudskim putem.

- Prije nekoliko godina smo bili u sličnoj situaciji kada je Gradsko vijeće donijelo odluku o pristanku na naknadu u iznosu od oko 6 milijuna kuna, međutim u tome smo bili usamljeni jer su to drugi gradovi odbili, a tužitelj nije bio voljan prihvatiti parcijalno rješenje. Ponovo smo u fazi sličnih razgovora i pregovora i uvažavajući partnerstvo sa svim drugim gradovima i uvažavajući odvjetničke procjene kako postoji mogućnost dobivanja spora,  bilo bi jako nezahvalno i neozbiljno da gradonačelnik o tome sam donosi odluku, izjavio je Penava.

Dodao je kako u obzir treba uzeti činjenicu  da je ubrzo nakon spremnosti Grada za plaćanjem traženog iznosa, Trgovački sud u Zagrebu donio odluku koja je išla u korist gradova osnivača.

-Zamislite što bi se dogodilo da smo platili nešto za što je sud naknadno rekao da ne moramo? Ispalo bi kako smo oštetili Grad premda smo odluku donijeli u najboljoj namjeri kako se tih 6 milijuna ne bi pretvorilo u 60, rekao je Penava.

Dodao je kako poučeni tim iskustvom više ne žele donositi slične odluke sve dok ne dobiju konačni pravorijek pravosuđa.

Prema posljednjoj odluci, donesenoj u studenom protekle godine upućen je zahtjev gradovima osnivačima za podmirivanje potraživanja priznatih u stečajnom postupku, ukupnog iznosa od 122,2 milijuna kuna, od čega bi Grad Vukovar, razmjerno osnivačkom udjelu, trebao uplatiti gotovo 19,7 milijuna kuna. Međutim,  Grad Vukovar bi, s obzirom da su se tužitelji pristali odreći kamata i troškova nastalih nakon svibnja 2012. godine,  trebao za podmirenje štete izdvojiti oko 13,5 milijuna kuna.

Na sjednici  Gradskog vijeća je u raspravi rečeno kako je Grad Županja 11. prosinca prošle godine podnio tužbu Trgovačkom sudu u Osijeku navodeći kako vjerovnici nisu u zakonskom roku poduzeli potrebne pravne radnje te se smatra kako su time odustali od parnice. Pravni učinci te presude odnosit će se i na Grad Vukovar, što je većini vijećnika bio dovoljan razlog za odbijanje ponuđenoga prijedloga.  Pročelnik Službe - upravitelj vlastitog pogona, Igor Antolović je rekao kako je  Grad Vukovar od 2009. godine do sada platio oko 5 milijuna kuna za odvjetničke naknade i troškove postupka.

Vijećnici su na sjednici između ostalog prihvatili Odluku o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje u 2020.godini političkih stranaka koje imaju članstvo u Gradskom vijeću Grada Vukovara, kao i imenovanje Jelene Miškić za staru – novu ravnateljicu vukovarske Gradske knjižnice.

Pročitano 840 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI