Ispiši ovu stranicu

Dan jedinstvenog broja 112

Dan jedinstvenog broja 112 za sve hitne službe obilježio se 11. veljače.

U državama Europske unije broj 112 koristi se od 29. srpnja 1991. odlukom Vijeća Europskih zajednica. U Hrvatskoj se ovaj jedinstveni europski broj 112 za hitne službe koristi već 15 godina, točnije od 11. veljače 2005. godine. Županijski centri  112 zaprimaju pozive upućene na jedinstveni europski broj neprekidno te djeluju kao jedinstveni operativno - komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija.

O podacima za prošlu godinu voditelj službe Civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić kaže – Ukupno smo zaprimili oko 66.000 poziva od čega je bilo oko 11.000 događaja. Što se tiče statistike, namjenskih poziva je 70%, nenamjenskih oko 30%, a u svega 0,05% spadaju zlonamjerni pozivi upućeni većinom od strane djece. U suradnji s predškolskim i školskim ustanovama i kroz edukaciju, taj postotak zlonamjernih poziva se znatno smanjuje. Kroz 2019. godinu smo zaprimili i više poziva po jednom događaju što je hvalevrijedno jer lakše odrađujemo poslove sa žurnim službama ukoliko je informacija o nastanku i vremenu nekog događaja točna – rekao je Draganić te istaknuo kako djelatnici Centra 112 najčešće zaprimaju pozive prema hitnoj medicinskoj pomoći te da je u velikoj većini riječ o savjetodavnim problemima.

Nabavkom novog softvera, u trenutku kada je upućen poziv prema službi, odmah se na karti evidentira lokacije s koje dolazi, neovisno o tome je li broj skriven ili nije. Tvrdi kako je upravo to vrlo važna stavka u poboljšanju rada ove službe – Imali smo potragu za  četiri nestale osobe koje smo uspjeli locirati pomoću signala mobitela, odnosno broja. Zahvaljujući softveru ta se potraga sretno završila i okončana je u kratkom vremenskom periodu – zaključuje.

Ravnateljstvo civilne zaštite, služba Vukovar broji 22 djelatnika od kojih 9 radi u samome Centru. Smjene su organizirane 365 dana u godini, 24 sata dnevno. U svakome trenutku u smjeni rade dva operatera, a ukoliko se ukaže potreba za trećim pozivom, taj isti se preusmjerava u Centar 112 u Osijeku tako da niti jedan građanin koji je pozvao u pomoć neće biti stavljen na čekanje.

Pročitano 1080 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI