Ispiši ovu stranicu

Najavljeno veliko istraživanje o zadovoljstvu mladih u našoj županiji

Iniciraju i predlažu rješenja za mlade Iniciraju i predlažu rješenja za mlade Foto: Marija Molnar

U Palači Srijem održana je 3 sjednica županijskih Savjeta mladih s područja Slavonije. Raspravljana je dosadašnja suradnja i provedene aktivnosti, nacrt Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a predstavljen je i novi projekt Savjeta mladih Vukovarsko-srijemske županije.

- Naš će savjet provesti kompleksno istraživanje o zadovoljstvu mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, od upisa u srednje škole do zapošljavanja. Želimo dobiti konkretne podatke o tome jesu li mladi zadovoljni upisom u srednje škole, onime što u srednjoj školi dobivaju pa sve do toga snalaze li se na tržištu rada – istaknula je predsjednica Savjeta mladih VSŽ Lea Dubravčević.

Naglasila je i kako su Savjeti mladih Slavonije ostvarili suradnju s Hrvatskim željeznicama kako bi studenti dobili povlaštene karte. Nastojat će tu suradnju i poboljšati.

Savjet mladih savjetodavno je tijelo bez ovlasti, ali članstvo može predlagati i inicirati županijskim vlastima rješenja određenih problema odnosno potaknuti županijske vlasti da naprave promjene u određenim problematičnim područjima. Savjet mladih VSŽ ujedno je svojim sastavom u kojemu je otprilike 50 posto žena,  ostvario i ravnopravnost spolova. Štoviše, na upravljačkim pozicijama su predsjednica i zamjenica predsjednice dok je tajnik muškarac.

Podršku u radu Savjetima mladih Slavonije pružio je dolaskom na sjednicu i dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro.

- Prije godinu dana potpisan je sporazum o suradnji Savjeta mladih pet slavonskih županija. To je dobro za mlade jer su pokazali da ovim ujedinjenjem kroz savjet mogu biti glasniji, hrabriji i odlučniji u iznošenju problema koji muče mlade, ali i u predlaganju rješenja za probleme po čemu su već prepoznati. Potrebno je čuti glas mladih kako bi svi zajedno unaprijedili i gospodarstvo i demografsku politiku u kojoj će mladi reći u kojem to smjeru žele da se te politike razvijaju, a na nama je da ih provedemo. Podržavam rad Savjeta mladih i općenito rad mladih ljudi i stoga sam im došao pružiti podršku. Ovdje u županiji nas zanimaju njihove vizije, inicijative i prijedlozi u kojem smjeru treba ići Slavonija, želimo ih uključiti u rad i realizaciju projekata, a do sada smo se već uvjerili da projekte znaju provesti bolje nego neki stariji – istaknuo je Dabro.

Sjednici je nazočilo 30-tak predstavnika Savjeta mladih iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije.

 

 

 

Pročitano 828 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar