Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan ružičastih majica

Obilježen Dan ružičastih majica Novosti Vinkovci

U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima obilježen je Dan ružičastih majica.

Tim povodom policijski službenici PU vukovarsko-srijemske održali su predavanje namijenjeno djeci, a u cilju edukacije i prevencije međuvršnjačkog nasilja. Mirna Marić, policijska službenica za prevenciju PU vukovarsko-srijemske, ispričala im je više o vrstama nasilja i posljedicama te o preventivnom projektu policije „Živim život bez nasilja“.

-Kod prevencije nasilja najvažnije je da djeca prepoznaju različite vrste nasilja i da ne upražnjavaju u svom životu takvo ponašanje. Projektom „Živim život bez nasilja“ apeliramo na djecu da moraju od najranije dobi voditi računa o tome kako se ponašaju, jer će to im to u kasnijem životu puno značiti- naglasila  je Marić te istaknula kako je najčešća vrsta nasilja tjelesno nasilje, a razvojem tehnologije danas je to i internetsko nasilje.

 -Protiv internetskog nasilja se možemo boriti jedino educiranjem, tako da djeca shvate da sve što u stvarnom životu nije dozvoljeno, nije dozvoljeno ni u virtualnom svijetu- rekla je Marić te poručila  roditeljima  da se educiraju uz djecu i u njih usade smjernice za korektno i pristojno ponašanje.

Policijska uprava održala je predavanje u suradnji sa Savjetom mladih VSŽ i Upravnim odjelom za sport, mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije ispred koje je školu posjetio zamjenik župana Josip Dabro koji je napomenuo kako je važno probuditi svijest naših najmlađih, ali i ostale populacije, da je borba protiv vršnjačkog nasilja svakodnevno prisutna i da o tome treba voditi brigu i govoriti.

Dan ružičastih majica obilježen je i u  vinkovačkom Dječjem vrtiću Stribor u kojemu su najmlađe skupine, uz pomoć svojih teta, veselom pjesmom i plesom poslale poruku protiv nasilja, te uz simbolično puštanje ružičastih balona kao znak potpore svim žrtvama nasilja. Vrtić je ovom prigodom posjetio i zamjenik gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji naglasio kako Grad Vinkovci  podržava ovakvo događanje ukazujući na neprihvatljivost vršnjačkog nasilja koje može imati i psihičke i fizičke posljedice.

Istraživanja su pokazala da jedno od petero djece u svojem životu doživi verbalno nasilje. Dan ružičastih majica nastao je 2007. u Kanadi kao ideja i u znak potpore dječaku  koji je u znak potpore svojoj majci teško oboljeloj od karcinoma dojke, u školu došao u ružičastoj majici zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. U znak potpore zlostavljanom dječaku, njegovi školski kolege su također počeli nositi ružičaste majice koje su ubrzo, na globalnoj razini, postale simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

Pročitano 740 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI