Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Tvrtka Tehnostan primjer je dobre prakse u obnovljivim izvorima energije

Vukovarska tvrtka Tehnostan trenutno je vodeća u Hrvatskoj kada je u pitanju korištenje obnovljivih izvora energije te prva tvrtka za daljinsko grijanje.

Direktor Tehnostana Kristijan Lovrenšćak  pojasnio je kako je Energetski institut Hrvoje Požar prepoznao napore ove tvrtke koja nastoji konvencionalne izvore energije zamijeniti obnovljivim, a sve je započelo 2015 godine, kada su jedan kotao u kotlovnici koja grijanjem opskrbljuje stambene blokove Dunav 1 i 2 te zgradu županije i okolne zgrade prilagodili za korištenje peleta, rekao je Lovrenšćak.

-Prošle godine tvrtka Tehnostan ugradila je 160 solarnih termičkih kolektora, čime je pokrenut je projekt instalacije solarnog termalnog polja koje će sadržavati 566 solarnih termičkih kolektora ukupne instalirane snage 930 kWth.  U 2020. godini bit će instalirano dodatnih 160 solarnih termičkih kolektora, a u 2021. preostalih 246 solarnih termalnih panela.- naglasio je Lovrenšćak

Lovrenšćak je dodao kako su upravo zahvaljujući korištenjima obnovljivih izvora energije  unatoč prošlogodišnjem poskupljenju plina od 7 posto u cijeloj Hrvatskoj, uspjeli zadržati postojeću cijenu grijanja  koja je na snazi od 2016. godine. Naglasio je  i kako Tehnostan, trenutno, osim toplinske energije, iz sunčane energije proizvodi i električnu energiju kojom trenutno zadovoljavaju oko 30 posto ukupnih potreba električne energije u Tehostanu.

Pročitano 1412 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI