Ispiši ovu stranicu

U Hrvatskoj 382 osobe zaražene koronavirusom, izliječeno njih 16

Broj novoboljelih je 21 slučaj, ukupan broj je 382, što znači da je današnje povećanje broja oboljelih za 67 Broj novoboljelih je 21 slučaj, ukupan broj je 382, što znači da je današnje povećanje broja oboljelih za 67 Foto: Zagorje International

U Hrvatskoj su u utorak registrirane ukupno 382 osobe zaražene koronavirusom, počela se provoditi mjera o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, a Vlada je izvijestila o mjerama za spas gospodarstva.

"Od jutros od 9 sati broj novoboljelih iznosi 21 slučaj, ukupan broj je 382, što znači da je današnje povećanje broja oboljelih za 67", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je kako je to povećanje i dalje u očekivanim okvirima i predviđanjima za naredne dane.

"Broj testiranih je 3159, međutim veseli me da je broj ozdravljenih osoba 16, dakle otpušteno je 14 bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' te po jedan bolesnik iz Rijeke i Varaždina", kazao je Beroš.

Najviše je zaraženih u Gradu Zagrebu gdje je evidentirano 177 osobe pozitivne na koronavirus.

Prosjek dobi bolesnika je 49,05 godina, 56 posto su muškarci, a 44 posto žene. U dobi od 60 do 70 godina je 12,7 posto bolesnika, a onih od 70 do 80 godina je 6,1 posto, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Od utorka je na snazi odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, osim u posebnim okolnostima. Iz zabrane su isključeni sudionici u opskrbi, zaposleni u bitnim službama, novinari, građani koji putuju na posao i žurne službe. Osobama bez valjane propusnice izdat će se upozorenje, a u slučaju kršenja mjera izolacije bit će obaviješten Državni inspektorat.

Božinović: Nije vrijeme za snježne radosti

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović zamolio je poslodavce da organiziraju posao s minimalnim brojem ljudi, a trgovce da prestanu s reklamiranjem akcija koje nemaju veze s osnovnim potrebama. "Ovo nije vrijeme kada se treba reklamirati prodaja jeftinijih televizora", istaknuo je.

Božinović je upozorio i roditelje da ne puštaju djecu na ulicu kako bi uživali u zimskim radostima, jer će ih policija vratiti kući. ''Nije vrijeme za snježne radosti”.

Vlada je izvijestila o 63 mjere koje je Vlada prošli tjedan donijela za ublažavanje posljedica koronavirusa, istaknuvši kako je njih 90 posto već u primjeni.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da je Vladin set gospodarskih mjera prvi i incijalan, da se paralelno radi i na drugim mjerama, te da će država pokazati maksimalnu fleksibilnost prema poreznim obveznicima.

Plenković: Kriza će potrajati i dulje od nekoliko mjeseci

Premijer Andrej Plenković kazao je kako će kriza, po svim procjenama, biti teža od globalne financijsko-ekonomske krize koja je počela 2008. godine te kako će vjerojatno potrajati i dulje od nekoliko mjeseci.

Razmjeri pandemije imat će nesagledive ekonomske posljedice za globalno gospodarstvo, a nitko ne može predvidjeti koliko će trajati, naglasio je Plenković.

Apelirao je također na trgovce da ne dižu cijene proizvoda, odnosno ne koriste krizu izazvanu epidemijom koronavirusa i potres u Zagrebu za profitiranje, poručivši da im to neće proći.

''Mogu samo podijeliti razočaranje što postoje oni među nama koji koriste situaciju kako bi dodatno zaradili na dječjoj hrani, dječjim pelenama, dezinfekcijskim sredstvima, tjestenini i svemu onome što nam je u ovom trenutku potrebno. Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao tijekom krize'', kazao je ministar Božinović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je kako će Sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati u staroj Ininoj zgradi jer je njegova oštećena u potresu, "odigrati svoju rolu" i pomoći Vladi u donošenju svih važnih zakona.

Capak: Zdravi ne moraju nositi maske

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poručio je da zdrave osobe ne moraju nositi jednoslojne platnene zaštitne maske prilikom ulaska u trgovine i druge javne prostore, jer te maske ne štite od koronavirusa. U zaštiti od širenja koronavirusa djelotvorne su samo posebne maske s filterima a njih u Hrvatskoj koristi zdravstveno osoblje.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da Vlada intenzivno radi na rješavanju nestašice zaštitne opreme, te da tijekom dana "veliki avion" s takvom robom stiže u Hrvatsku iz Kine.

Vlada je na telefonskoj sjednici otvorila račune kako bi se putem državnog proračuna donirali novci za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu i zaraženima koronavirusom, u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa". (Hina)

Pročitano 1016 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac