Ispiši ovu stranicu

Klub vijećnika SDSS protiv odluke o obustavi isplate financijskih sredstva vijećima nacionalnih manjina

Srđan Kolar, predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar, predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Foto: vecernji.hr

Iz Kluba vijećnika SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara usprotivili su se odluci o obustavi isplate financijskih sredstava vijećima nacionalnih manjina jer su Vijeća, kako se navodi u priopćenju, nužna za funkcioniranje nacionalnih manjina, a u vrijeme epidemije koronavirusa vijeća srpske nacionalne manjine volonterski su se uključila i pomažu starijim i nemoćnim osobama u kupovini životnih potrepština i lijekova.

"Protupravnom obustavom isplate sredstava onemogućilo bi se djelovanje vijeća nacionalnih manjina, čime bi se posljedično utjecalo i na starije i nemoćne osobe", navode iz Kluba vijećnika SDSS-a.

Dodaju kako su odlukom Gradskog vijeća prekršeni i članci Ustavnog zakona kojima je propisano kako vijeća nacionalnih manjina imaju pravo biti obaviješteni o svakom pitanju koje se tiče položaja nacionalne manjine te da je predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave dužno od vijeća nacionalnih manjina osnovanih za njeno područje zatražiti mišljenje i prijedloge o odredbama kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina. To, kažu, nije učinjeno.

Također, smatraju kako se zadiranjem u djelovanje Vijeća nacionalnih manjina derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim je, kako poručuju, i ustanovljen i uređen institut vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.

Pročitano 717 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac