Ispiši ovu stranicu

Ministrica Divjak pojasnila način ocjenjivanja učenika u online nastavi

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U Hrvatskoj se zbog epidemije korona virusa nastava već treći tjedan održava na daljinu, a sasvim je izvjesno kako će se na taj način odvijati i do mature. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas je u razgovoru za Media servis pojasnila kako spremaju različite scenarije.

- Izvjesno je kako će esej koji je bio predviđen za pisanje sredinom svibnja, biti pomaknut i da ćemo umjesto toga organizirati pisanje probnoga eseja online da učenici dobiju povratnu informaciju kao i da vidimo mogućnosti tehnologije u tom smislu. A dalje ćemo reagirati sukladno epidemiološkoj situaciji – naglasila je Divjak.

U ovoj se situaciji posebice nameće način vrednovanja odnosno ocjenjivanja učenika, a Divjak naglašava da naglasak mora biti na ocjenjivanju bitnoga, na oslobađanju od nepotrebnih i suvišnih informacija te činjenica koje se ispituju.

- Treba napraviti redukciju tako da imamo naglasak na bitno. Upute u tom smjeru ćemo dati kroz nekoliko dana. Sigurna sam da će to pomoći učiteljima i nastavnicima i imamo poseban dio za visoko obrazovanje. Moramo uzeti u obzir da i to mora biti regulirano – rekla je Divjak.

Nakon mature uslijedit će upisi na fakultete, a Divjak ističe kako bi se i to moglo odraditi online.

- I danas imate situaciju da nakon što učenici polože maturu, njihove ocjene su u elektroničkim maticama i praktički upis ide dosta automatiziran preko Središnjeg ureda za upise i u tom smislu može se i to urediti – pojasnila je Divjak. 

Pročitano 689 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar