Ispiši ovu stranicu

Napuštanje mjesta boravka od 6.travnja bit će moguće samo uz E-propusnice

Ministar uprave Ivan Malenica Ministar uprave Ivan Malenica Foto: Tportal

E-propusnica, nova je usluga u okviru Centra dijeljenih usluga, a koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugu je danas predstavio ministar uprave Ivan Malenica.

Ovom e-propusnicom omogućeno je jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicima, znatno se smanjuje mogućnost zlouporabe, a sustav kontrole izdanih propusnica postaje učinkovitiji. Ujedno pomaže u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizioacije.

I dalje će, u skladu s odredbama Nacionalnog stožera RH, propusnice izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju i tim će podatcima raspolagati državna tijela

- Od danas će se moći tražiti digitalna e-propusnica. Glavni je cilj stvoriti jedinstveno mjesto za propusnice čime će se smanjiti krivotvorenje, a znat će se za što su se ranije izdavale propusnice – naglasio je Malenica, dodavši kako će građani od sada svoje propusnice moći pokazivati u fizičkom, ali i u elektronskom obliku.

- Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima qr kod – pojasnio je Malenica.

Rekao je i kako je do sada bilo zlouporaba, slučajeva poslodavaca koji su propusnice izdavali osobama koje nisu kod njih u radnom odnosu. Naglasio je i da se propusnice neće moći izdavati osobama u samoizolaciji te izrazio nadu da bi sve stare i važeće propusnice do ponedjeljka mogle biti zamijenjene novima. 

U međuvremenu o e-propusnicama oglasio se ministar unutarnjih poslova te voditelj Nacionalnoga stožera civilne zaštite Davor Božinović te poručio kako će napuštanje mjesta boravka od 6. travnja biti moguće samo uz e-propusnice, prenosi HINA. 

E-propusnice će se izdavati na rok od jednog do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se izdaju, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 - Ako netko od ovlaštenih izdavatelja propusnica iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti izdati e-propusnicu, to će umjesto njega učiniti Ravnateljstvo civilne zaštite - poručio je.

Naglasio je da su svi koji su dosad izdali propusnice dužni do 5. travnja zamijeniti ih e-propusnicama.

Pročitano 760 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar