Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Nove preporuke HZJZ za starije osobe i kronične bolesnike

Ilustracija Ilustracija HZJZ

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite uz COVID-19 pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa, a prenosi Hina.

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", ističe se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Potrebno je često prati ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili ih protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

"Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline".

Pročitano 594 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI