Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

HZJZ: preporuke vozačima autobusa i putnicima

Gradski prijevoz Gradski prijevoz HRV Arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za prijevoz putnika u autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Između ostalog, HZJZ preporučuje da higijena kabine vozača i njegova radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.  

Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila. Također, pri ulazu u autobus potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima. 

Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. 

Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Pročitano 686 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI