Ispiši ovu stranicu

Kune, 3. gardijska brigada, proslavile 29. obljetnicu osnutka

Tenkovi Kuna ratovali su diljem Hrvatske Tenkovi Kuna ratovali su diljem Hrvatske HINA

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade Hrvatske vojske "Kune" u Osijeku je obilježena 29. obljetnica osnutka ove postrojbe.

Zajednički vijenac položili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Hrvatske vojske, Osječko-baranjske županije i Udruge veterana 3. gardijske brigade.

Ministar Krstičević podsjetio je kako je u Domovinskom ratu poginulo 385 pripadnika ove brigade te zahvalio na svemu što je ova "udarna postrojba Hrvatske vojske" učinila u obrani Slavonije i Hrvatske sudjelujući u svim ključnim vojnim operacijama. Istaknuo je kako tenkovska bojna "Kune" nastavlja tradiciju te brigade jer su kao suvremena i opremljena postrojba jamac mira i sigurnosti u Slavoniji i cijeloj Hrvatskoj. Krstičević je najavio da će Vlada prihvatiti inicijativu udruge veterana "Kuna" da glavni infrastrukturni most preko Drave na koridoru 5C, nakon puštanja u promet, nosi naziv te brigade.

Ministar Medved ocijenio je kako treba uložiti dodatni napor u pronalasku nestalih pripadnika ove postrojbe te zahvalio udruzi veterane na čuvanju tradicija i sjećanja na ratni put "Kuna", od obrane Slavonije 1991. godine, borbe za Vukovar, do njihove uloge u operaciji "Bljesak". Poručio je kako i dalje treba voditi računa o statusnim i svim drugim pitanjima vezanima uz hrvatske branitelje te na taj način očuvati od zaborava taj ključni dio novije hrvatske povijesti.

Zapovjednik Tenkovske bojne "Kune" bojnik Goran Anić kazao je kako je ova postrojba zakonita sljednica 3. gardijske brigade HV-a, danas je transformirana u modernu NATO osposobljenu postrojbu sa 70. tenkova, kao jedna je od najmoćnijih postrojbi HV-a.

Na novinarska pitanja o štednji novca ministar Medved je rekao kako je Ministarstvo branitelja smanjilo financijski limit za 70 milijuna kuna. To se u najvećem dijelu odnosi na posjet učenika osmih razreda osnovnih škola Vukovaru te privremeno zaustavljanje programa preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje.

Pročitano 906 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun