Ispiši ovu stranicu

U Borovu se danas obilježava 29. godišnjica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika

Ubijeni hrvatski redarstvenici Ubijeni hrvatski redarstvenici Foto: HRV arhiva

Povodom 29. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika danas će se, njima u spomen, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave vukovarsko-srijemske kod spomen obilježja u Borovu održati komemoracija.

Odavanje počasti ove će se godine prilagoditi Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa će biti održano bez svečanog prigodnog programa te uobičajenih protokolarnih i sportskih aktivnosti.
U spomen na ubijene i masakrirane redarstvenike ruže će podno spomen obilježja položiti i svijeće upaliti izaslanstvo obitelji ubijenih redarstvenika te MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave, svako u razmaku od pola sata. 

Svetu misu za poginule redarstvenike služit će u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u 11 sati don Ivan Begović, također sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera.

U jutarnjim satima počast ubijenim redarstvenicima odat će se polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru u Vinkovcima te podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, na kojem su se svake godine u okviru Memorijala dvanaest radarstvenika trčale memorijalne altletske utrke, ali su zbog covida -19 i one ove godine izostavljene.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijena su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.
Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.

Ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama bio je neslužbeni početak Domovinskog rata.

Pročitano 1206 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić