Ispiši ovu stranicu

Od ponedjeljka kod obiteljskog liječnika uz prethodnu telefonsku najavu

Od ponedjeljka kod obiteljskog liječnika uz prethodnu telefonsku najavu Foto: Arhiva

Liječnici obiteljske medicine od ponedjeljka, 4. svibnja u ambulante vraćaju zdravstvene usluge u punom obujmu i sadržaju, no organizacijski ostaju u epidemijskom načinu rada, a kod liječnika će se odlaziti uz prethodnu telefonsku najavu.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, (KoHOM) uoči početka drugog vala popuštanja mjera, poziva svoje pacijente da dolazak kod liječnika obiteljske medicine prethodno telefonski najave radi dogovora termina dolaska, stoji u priopćenju, a prenosi Hina.Nošenje zaštitnih maski je obvezno, kao i dezinfekcija, mjerenje temperature te socijalna distanca koja se i nadalje mora strogo poštivati u čekaonicama i ambulantama. U prostoru čekaonice veličine četiri metra kvadratna, smije biti samo jedna osoba, a sveukupno nikad više od pet ljudi istovremeno. Pregledi će biti organizirani u razmaku od 15-30 minuta uz predviđeno vrijeme za provjetravanje i dezinficiranje prostora između pacijenata.

Liječnici obiteljske medicine i dalje će osiguravati komunikacijku s pacijentima i kolegama u sekundarnoj zdravstvenoj svim raspoloživim komunikacijskim kanalima koja su i tijekom epidemije bila vrlo učinkovita (telefon, e-mail, A5 uputnice, telefonska sekretarica). 
Bolesnici s kroničnim bolestima, stabilnih kliničkih i laboratorijskih parametara, neće se upućivati na konzilijarne preglede u bolnicu, neovisno o prethodno zakazanim terminima ili preporukama konzilijarnih liječnika. Kronični bolesnici nadzirat će se redovito kroz patronažnu službu, provodit će samokontrole po njihovim preporukama te će se javljati izabranom liječniku prema dogovorenoj i zakazanoj dinamici.
Kronični bolesnici sa simptomima pogoršanja laboratorijskih ili kliničkih parametara, ali bez vitalnih ili potencijalno vitalno ugrožavajućih stanja, zbrinjavat će se putem e-konzultacija ako je to moguće ili će se za odgovarajući termin naručivati u sekundarnu zdravstvenu zaštitu sistemom on-line naručivanja, uz preporuku korištenja A5 uputnica.

U ponedjeljak počinje popuštanje nekih mjera, ali ne i normalan život i rad. Stoga preporučujemo i dalje sve važeće mjere opreza te napominjemo kako su dosadašnji dobri rezultati postignuti prvenstveno pravovremenim uvođenjem karantene. „Normalan“ rad od ponedjeljka za nas liječnike obiteljske medicine znači ponašanje u skladu s epidemiološkim preporukama, s jasnim pravilima rada. Ne budu li i naši pacijenti toga svjesni u svakom trenutku, prijeti nam svima opasnost od povratka u izolaciju i karantenu što se, nadamo se, neće dogoditi. Zdravstveni sustav je bio pred kolapsom i bez koronavirusa stoga pozivamo pacijente na odgovorno ponašanje kojim će zaštiti sebe,svoje liječnike i ostalo medicinsko osobljeporučuju iz KoHOM-a

Pročitano 654 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić