Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Mještani Šarengrada ne odustaju od svoje ade

Mjesni odbor Šarengrad organizirao je posjet i akciju na Šarengradskoj adi koja je imala za cilj podsjetiti mjerodavne institucije na  rješavanje toga pitanja  i konačnoga vraćanja ovoga otoka u ingerenciju Hrvatske i Šarengrada, kojemu je ona oduvijek pripadala.

Stoga su na ovoj adi 50-tak mještana, uz nazočnost gradonačelnice Iloka Marine Budimir i  predsjednika Mjesnoga odbora Šarengrad i gradskog vijećnika Iloka, Pere Ćorića, upriličili akciju  čišćenja i uređenja prostora Ade, ribarske kolibe ,stolica, klupa…

-Nažalost, sve do danas status Šarengradske ade nije se promijenio na što smo već nekoliko puta do sada upozoravali i apelirali na mjerodavne institucije kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.  Srbijanska strana nije zainteresirana za korištenje Ade, a hrvatska strana nije ažurna da se to pitanje riješi, usprkos činjenici da je Šarengradska ada ne sam teritorijalno nego i gospodarski važna za mještane Iloka.  

-Do Domovinskog rata 1991. godine  Šarengradska ada bila je temelj razvoja Šarengrada i Iloka. Imali smo desetak ribiča, lovilo, a ovdje smo čuvali preko 3.000 svinja, 1.000 krava, 500 konja… Riječ je o ukupono 1.500 hektara površine od kojih 500 hektara obradive površine. Od Domovinskog rata i  povratka u Šarengrad mi više ne možemo koristiti adu, a to nama, mještanima Šarengrada, predstavlja veliki problem. S povratkom  Šarengradske ade  u našu ingerenciju dobili bi mogućnost gospodarskog uzleta Šarengrada ali i ovoga dijela Hrvatske i od toga nećemo odustati- rekao je Ćorić.

Zbog toga su početkom godine uputili i otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Državnoj komisiji za granice RH u kojemu su najavili njihovu stalnu nazočnost na Šarengradskoj Adi. Ćorić podsjeća kako je i danas Šarengradska ada, koja je površine oko 1.500 hektara, uknjižena kao vlasništvo Hrvatskih šuma 1/1. Najavio je i kako će zatražiti hitni sastanak sa predstavnicima Državne komisije za granice na RH koji bi se održao na samoj Šarengradskoj adi poslije čega će uslijediti dalji koraci. Jedan od njih je i moguća blokada plovnog puta Dunavom.

-Od te opcije nismo odustali. Ukoliko ne dođe do sastanka i  ne naprave se konkretni koraci s ciljem rješavanja statusa Šarengradske ade  organizirat ćemo blokadu plovnoga puta.  Mišljenja smo kako Hrvatska treba i mora iskoristiti sve instrumente s kojima raspolaže jer ipak smo mi članica EU i Šarengradska ada nije samo granica Hrvatske nego je i granica EU- zaključio je Ćorić.

Pročitano 711 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI