Ispiši ovu stranicu

U Lipovcu obilježena 28. godišnjica razmjene logoraša

U spomen parku Mladosti u Lipovcu obilježena je 28. godišnjica prve velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskojh logora, kada su po načelu „svi za sve“ razmijenjena 284 logoraša.

Zbog mjera zaštite od koronavirusa, ove je godine izostalo masovnije okupljanje i druženje preživjelih logoraša, a počast ubijenim odana je dostojanstveno minutom šutnje, molitvom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. 

-U logorima diljem Srbije ubijeno je više od 300 branitelja koji su podlegli batinama i torturama – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora vukovarsko-srijemske županije Dragutin Guzovski dodjući kako je u logoru u Sremskoj Mitrovici proveo 6,5 mjeseci.
- Od toga sam 126 dana proveo u samici, a iz logora sam izašao s 56 kg s brojnim ozljedama i lomovima, zaista smo živjeli u neljudskim uvjetima, rekao je Guzovski prisjećajući se kako su ih maltretirali i tukli čak i tijekom vožnje autobusom do hrvatske granice.
-Nemoguće je opisati taj osjećaj kada smo konačno stupili na Hrvatsko tlo, i sada, nakon svih tih godina, teško mi je govoriti o tome. Kada smo vidjeli sreću onih koji su nas dočekali, sve su naše patnje nestale - naglasio je Guzovski.

Kroz srpske koncentracijske logore prošlo je oko 30.000 osoba, a za taj zločin još nitko do sada nije odgovarao, kaže Guzovski izražavajući vjeru da će se to uskoro promijeniti jer Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora pred sudovima u Srbiji i Hrvatskoj podiže 5.000 privatnih tužbi protiv Republike Srbije radi obeštećenja odnosno naknade nematerijalne štete prouzročene zatočenjem i teškim fizičkim i psihičkim maltretiranjem u logorima.
Već sredinom lipnja planiraju poslati prvih 500 tužbi.

 

Pročitano 870 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić