Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježen je Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Vijence su položili izaslanstvo grada Vukovara  na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom i izaslanstva HV-a i MORH-a.

-Danas ovdje odajemo priznanje poginulim braniteljima na 29. godišnjicu  Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana državnosti RH. Ujedno danas proslavljamo i Dan Hrvatske kopnene vojske  koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga RH. Time našim braniteljima dajemo poštovanje jer su  oni svoje živote  položili za obranu RH i pokazali kako se brani Domovina.- rekao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijsko-oklopne mehanizirane brigade HV.

Podoljak

Vijenac su položili i svijeću upalili gradonačelnik Ivan Penava sa svojim zamjenicima Marijanom Pavličekom i Ivanom Mujkić. Čestitajući pripadnicima OS RH njihov dan kao i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske, gradonačelnik Penava podsjetio je na važnost Vukovara i njegove obrane u Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske vojske.

-Hrvatska vojska neraskidivo je povezana sa gradom Vukovarom,  jer su u vrijeme Domovinskoga rata, u danima borbe  za slobodu i neovisnost hrvatske države  upravo ovdje u Vukovaru bili prvi začeci korijena hrvatske kopnene vojske. Kao pokretač svega bila je hrvatska policija i njen  rezervni sastav, a zatim i  Zbor narodne garde. Već na samim početcima stvaranja hrvatske vojske ovdje u Vukovaru se događala najveća i najkrvavija bitka Domovinskoga rata u okolnostima nepostojanja one prave  i uvježbane vojske. Prisjetimo se da su prvu obranu svojih domova formirali upravo sami Vukovarci braneći  svoje domove i svoje obitelji  od velikosrpske agresije i tada nadmoćnije JNA uz koju su bile i srpske paravojne postrojbe. Svojom hrabrošću oni su omogućili ostatku Hrvatske ustrojavanje hrvatskih postrojba, njihovo naoružavanje i uvježbavanje kako bi našu domovinu mogli obraniti o velikosprskog agresora, najprije kroz vojno-redarstvenu akciju Bljesak, a potom i Oluju gdje su pokazali svoju snagu i time stvorili preduvjete za mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i vraćanje preostalog okupiranog teritorija Slavonije, Baranje i Srijema u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske .- podsjetio je gradonačelnik Penava.

Pročitano 829 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI