Ispiši ovu stranicu

Produžen moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Europska komisija (EK) je usvojila trogodišnje produženje moratorija na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, a prenosi HINA.

EK je u utorak, 16. lipnja, usvojila odluku kojom se produžava prijelazno razdoblje tijekom kojega državljani Europske unije ne mogu stjecati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, a ta je odluka danas, 17. lipnja, objavljena u službenom glasilu EU.

"Današnjom odlukom Europske komisije osigurava se dodatno razdoblje od tri godine koje treba iskoristiti za puno iskorištenje potencijala poljoprivrede vraćanjem što je moguće više poljoprivrednih površina u proizvodnu funkciju", ističu iz Ministarstva. Podsjećaju da je ugovorom o pristupanju EU Hrvatskoj odobreno prijelazno razdoblje od sedam godina tijekom kojega vrijedi zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta državljanima drugih država članica EU-a. Prijelazno razdoblje, koje istječe krajem lipnja ove godine, utvrđeno je kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a do kojega bi moglo doći zbog veće kupovne moći državljana pojedinih država članica.

 

 

Pročitano 752 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar