Ispiši ovu stranicu

Održana vukovarska premijera filma „Hrvatski anđeli rata“ koji govori o djeci ubijenoj u ratu

Hrvatski anđeli rata Hrvatski anđeli rata Foto: Valerija Lozančić

U okviru Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru održana je vukovarska premijera filma redatelja Jakova Sedlara „Hrvatski anđeli rata“. Riječ je o potresnom dokumentarnom filmu koji govori o djeci ubijenoj u srpskoj agresiji tijekom Domovinskoga rata. Svoju bol ispričalo je 9 članova obitelji ubijene djece na području od Slavonije do Dalmacije. 

Redatelj Jakov Sedlar rekao je kako je film nastao iz želje da se ne zaborave zločini koji su učinjeni nad djecom u obrambenom Domovinskom ratu.
-Film je nastao iz moje, ali i želje mnogih roditelja djece ubijene u Domovinskome ratu da se ostavi nekakav trag i kaže istina. Do sada o toj temi nije snimljen niti jedan film, malo je knjiga napisano, općenito premalo se govori o jednom od užasa Domovinskoga rata, a to je stradanje nevine djece. Mislim da je sramotno i nedopustivo da mi do dana današnjega, gotovo 30 godina nakon rata, nemamo točan broj i imena ubijene djece, a govori se o oko 402 djeteta. Ovim filmom htjeli smo ispraviti tu groznu šutnju i nadam se da ćemo pokrenuti rješavanje pitanja djece i civilnih žrtava Domovinskoga rata – poručio je Sedlar dodajući kako bi se zaboravom i šutnjom ova djeca ubila i po drugi puta.
Tekst za film napisao je Hrvoje Hitrec, producent je  Fran Juraj Prižmić, a interpretiraju ga glumci Dragan Despot i Sanja Marin. U filmu se pojavljuje i međugorski franjevac fra Jozo Zovko koji molitvom i blagoslovom dalje nadu u bolju budućnost.

Prikazivanje filma organizirali su Grad Vukovar i Udruga Braniteljice Domovinskoga rata RH, a ulaz na projekciju dokumentarnog filma u trajanju od 70 minuta bio je slobodan.

Pročitano 964 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić