Ispiši ovu stranicu

Aktualni sat s brojnim pitanjima

Aktualni sat Aktualni sat Foto: Valerija Lozančić

Održana je još jedna sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara, a zbog epidemioloških mjera smještena je u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke. 

Sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara prethodio je Aktualni sat na kojemu je 10 vijećnika postavilo pitanja zamjenicima gradonačelnika Vukovara Ivani Mujkić i Marijanu Pavličeku.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (nezavisna) naglasila je kako vijećnici HDZ-a nakon izlaska iz stranke u Gradskome vijeću djeluju kao nezavisni vijećnici, a potom je postavila pitanje vezano uz sanaciju Ulice SR Njemačke i mogućnost naplate parkiranja u naselju Rupe kako bi se smanjile gužve na parkiralištu. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako je Ulica SR Njemačke trebala biti sanirana u okviru projekta Vlade RH koji do danas nije realiziran pa će Grad, s obzirom da je riječ o gorućem problemu, financirati sanaciju iz svog proračuna, ali po fazama s obzirom da je riječ o iznosu od čak 8 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi iduće godine. Također je odgovorio kako će se ići u proširivanje naplate parkiranja i u naselju Rupe kako bi se ondje smanjile gužve i  osigurala parkirna mjesta za stanare.

Nezavisna vijećnica Darija Benaković upitala je je li istina da je ukinuta promocija časnika vojnih škola u Vukovaru na što je zamjenica Ivana Mujkić odgovorila da će promocija ove godine, nažalost, biti održana u Zagrebu, u petak, 26. lipnja, ali da nisu dobili objašnjenje zašto.

Vijećnicu Jasminu Jukić (HKS) zanimao je tijek radova na uređenju trga na Trpinjskoj cesti i Trga Dražena Petrovića. Zamjenik Pavliček je odgovorio kako je na trgu na Trpinjskoj cesti 90% radova završeno, ali se nitko nije javio na tri natječaja za izgradnju fontane pa će sada biti otvoren i četvrti, a uređenje Trga Dražena Petrovića ide svojim tijekom, završava se popločavanje, postavljeno je dječje igralište i u idućih nekoliko tjedana očekuje se njegovo otvorenje.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) postavio je pitanje vezano uz izgradnju obilaznice, a zamjenik Pavliček je rekao kako tijekom jeseni očekuju potpisivanje ugovora s izvođačem radova te početak radova na prvoj fazi od čvora Bršadin do čvora Bogdanovci krajem ove ili početkom iduće godine.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (HKS) pitala je jesmo li spremni za idući val epidemije koronavirusa. Pavliček je odgovorio kako je epidemiološka situacija u gradu dobra, nemamo novozaraženih osoba, stožer prati situaciju, a komunalni redari kontroliraju pridržavaju li se građani propisanih uputa HZZJZ. No, dodaje, ukoliko bude bilo potrebno, ponovno će doći do aktivacije brojnih mjera.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upozorio je kako se na županijskoj cesti preko puta Šumarije nalazi ogromna bara na cesti. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je kako su upoznati s problemom i čeka se da prođe kišno razdoblje kako bi se krenulo sa sanacijom.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) upitala je zašto nije prihvaćena njena inicijativa da svi zajedno pošalju poruku osude sukoba navijača u Vukovaru te postoji li mogućnost da se ponovno uvede autobusna linija iz središta Vukovara do Borova naselja ujutro u 5.30. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić rekla je kako vjeruje da je inicijativa bila dobronamjerna, ali da su željeli izbjeći politikanstvo te da tu prvenstveno policija i sudstvo moraju odraditi svoj posao  i oštrije osuditi počinitelje. Predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota (nezavisni) dodao je kako treba postrožiti zakone vezane uz takve sukobe. Pavliček je osudio navijačke napade i naglasio kako je sigurnost građana na prvome mjestu te da očekuje da će policija odraditi svoj posao. Dodao je i kako je apsurdno da u Hrvatskoj i Vukovaru  imamo navijačke skupine koje na utakmicama svojih klubova negiraju postojanje naše države i veličaju velikosrpsku ideju.
-To se definitivno mora riješiti Zakonom o navijačima kako se ovakve i slične situacije u budućnosti ne bi pojavljivale - poručio je Pavliček. Što se tiče dodatnih linija, Pavliček je odgovorio kako prema preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite, a u cilju sprječavanja širenja koronavirusa ne prometuju sve gradske linije te su uz preporuke građana ostavili najpotrebnije, ali se nada kako će se krajem kolovoza vratiti sve linije.

Vijećnik Borislav Nikolić (DDS) upitao je hoće li se nastaviti s projektom Pokloni mi osmjeh i zapošljavanjem na Javnim radovima što je nezaposlenim osobama iznimno važno. Zamjenica Mujkić odgovorila je kako  Javne radove financira HZZ, a trenutno je zbog koronavirusa taj novac preusmjeren pa prema njenim saznanjima za sada nema zapošljavanja u Javnim radovima, ali da u okviru projekta Zaželi očekuju još veći broj zaposlenih.

Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je je li istina da će Grad Vukovar dati 7,5 milijuna kuna za dekorativnu rasvjetu. Zamjenik Pavliček mu je odgovorio da se ta stavka nalazi u proračunu iz razloga kako bi se moglo aplicirati na natječaje Europske unije, ali da Grad nikako iz svojih sredstava neće to financirati.

Vijećnik David Vlajčić (nezavisni) upitao je hoće li se obnoviti pristupna staza i popločeni dio oko mjesnog križa na Lušcu, simbola stradanja Lušca u Domovinskome ratu te upozorio na opasnost od visokog drveta u neposrednoj blizini dječjeg igrališta. Pročelnik Čulig je rekao kako su počeli sa sanacijom dječjeg igrališta, a potom slijedi i uređenje prostora oko mjesnog križa.

Pročitano 973 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić