Ispiši ovu stranicu

Osobe zaražene COVIDOM 19 ipak će moći glasovati, a evo i kako:

Suprotno odluci DIP-a kako zaraženi nemaju pravo pristupiti glasovanju na predstojećim parlamentarnim izborima, Ustavni sud odlučio je da oboljelima od koronavirusa ipak pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava.

Slijedom toga, DIP je donio izmjene i dopune u Tehničkoj uputi Državnog izbornog povjerenstva pripremljenoj u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo - glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim mjestima u kojima navode:

- Birači kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) (dalje: birači kojima je dijagnosticirana zaraza), uslijed čega ne smiju pristupiti biračkom mjestu, glasaju uz pomoć druge osobe koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić na način propisan točkom 1. Obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva broj Z VI (dalje: osoba od povjerenja).

- Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza radi omogućavanja glasanja, provode glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata stambenog objekta u kojem birač ima prebivalište i u kojem se u trenutku glasanja taj birač nalazi i to isključivo uz pomoć osobe od povjerenja koja će po uputi tog birača ispuniti glasački listić.

- Birač kojem je dijagnosticirana zaraza ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora niti sa glasačkim listićem.

- Članovi biračkog odbora osobi od povjerenja daju odgovarajući glasački listić koji ta osoba ispunjava sukladno dobivenoj uputi od birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nakon čega osoba od povjerenja presavija glasački listić, stavlja ga u posebnu omotnicu, zatvara je i istu predaje članovima biračkog odbora.

- Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza obavezno nose maske i rukavice.

- Članovi biračkog odbora koji dolaze po pozivu birača kojem je dijagnosticirana zaraza, nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču.

- Nakon što su omogućili glasanje biračima kojima je dijagnosticirana zaraza, članovi biračkog odbora po dolasku na biračko mjesto ulaze s maskom, najprije dezinficiraju ruke/rukavice i potom omotnicu s glasačkim listićem kao i sav drugi izborni materijal predaju predsjedniku biračkog odbora, skidaju maske i rukavice s ruku, odlažu ih u kantu za otpatke u kojoj je vrećica i dezinficiraju ruke.

Pročitano 1101 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI