Ispiši ovu stranicu

Zbog koronavirusa brojke u turizmu VSŽ u velikom padu

Marina Sekulić, direktorica TZ Grada Vukovara Marina Sekulić, direktorica TZ Grada Vukovara Arhiva

Mobilnost stanovništva u kojem osobitu ulogu imaju turistička kretanja ima veliku ulogu u brzom širenju koronavirusa i postavlja se pitanje što će biti s kontinentalnim turizmom ove godine. Odgovore smo potražili kod direktorice turističke zajednice grada Vukovara Marine Sekulić

- Što se tiče utjecaja koronavirusa na turizam mislim da je to svugdje isto i ništa mi tu ne odskačemo od ostatka Hrvatske i svijeta. Naglasila bih da je početak ove godine zaista bio obećavajući što se tiče podataka u dolascima i u noćenjima međutim sredinom ožujka zabilježili smo pad od 50%, a u travnju i svibnju od 95%. Kada bi uspoređivali broj dolazaka i noćenja u prvih pola godine 2020. s podacima iz 2019. godine možemo reći da bilježimo pad od 56%, kaže Sekulić.

Situacija u kojoj se nalazi turizam ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu nije obećavajuća a Sekulić naglašava kako je ove godine u Vukovar trebalo pristati oko 350 turističkih kruzera.
- Broj kruzera najavljenih za ovu godinu bio je gotovo 350, a većina je otkazana. Pristala su samo dva kruzera, jedan u siječnju a drugi početkom ožujka. Vidjeti ćemo kako će se situacija razvijati i hoće li u jesen biti još nekih pristajanja i nadamo se da će se taj jesenski dio uspjeti održati, kaže Sekulić.

Manifestacije koje su se trebale održati u organizaciji turističke zajednice u suradnji sa Gradom Vukovarom su otkazane, a nepredvidiva situacija stavlja pod znak pitanja i one manifestacije koje su pred nama. – Vrlo teško je raditi i planirati u uvjetima kakve pred nas stavlja koronavirus. Svaka manifestacija zahtjeva duži period pripreme, određene radnje koje imaju financijske posljedice a ne znamo da li će se manifestacije uspjeti održati jer mjere se s obzirom na situaciju mijenjaju gotovo iz dana u dan. Naše manifestacije koje su se trebale održati u srpnju su otkazane. U najavi za kolovoz imamo 14. Vukovar film festival, VukovArt i Vukovarski maraton za koje se organizatori pripremaju kao da će ove manifestacije biti održane, ali dosta je teško zbog nepredvidive situacije jer ne znamo kako će sve izgledati za mjesec dana, govori Sekulić.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj koronavirus onemogućava većinu aktivnosti Turistička zajednica Grada Vukovara okrenula se digitalnim medijima i promotivnim kampanjama na internetu. – Fokusirali smo se na digitalne medije i promotivne kampanje. Odradili smo promotivnu kampanju 'Vukovar za sva vremena' gdje smo pokušali odgovoriti na trendove u turizmu koji su se promijenili. U fokusu je sada destinacija koja može ponuditi sigurnost, izoliranost, očuvanu prirodu i određenu ugostiteljsku ponudu. Vjerujemo da će ova kampanja rezultirati povećanjem broja dolazaka kada vremena budu bolja, zaključila je Sekulić
Situaciju u kontinentalnom turizmu prokomentirala je i direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak.

- Broj putovanja u ovoj situaciji s koronavirusom se drastično smanjio. Ono što kontinentalni turizam osjeća manje nego onaj primorski je da je to ipak manji pad ukupnog prometa. Ukupni indeksi na razini godine za područje Vukovarsko-srijemske županije govore nam da smo u padu od 55%. Kontinentalni turizam funkcionira, ima svoju tržišnu dinamiku i drugačije je tržišno posložen. Kod nas ima dosta noćenja koja su ostvarena s područja domaćeg tržišta i to je jedan od razloga što smo u ovoj krizi ostali na ovim brojkama oko 50%, govori Bušić-Srpak.

Prema riječima direktorice Srpak Bušić pred nama su vrlo neizvjesna vremena.
- Budućnost svih događanja koja su generirala velik broj posjetitelja, poput školskih posjeta Vukovaru ili Vinkovačkih jeseni je neizvjesna i situacija s tim događanjima će nam dati odgovor na to kakva će biti ova godina do kraja, ističe Bušić-Srpak i dodaje kako je najvažnije da svi, ugostitelji i turisti ostanu odgovorni i ponašaju se u skladu s epidemiološkim preporukama kako se ne bismo doveli u situaciju da se mjere postrože i da ponovno jedan dobar dio događanja i okupljanja bude zabranjen. Mislim da je to nešto što svi trebamo imati na umu, zaključila je Rujana Bušić-Srpak.

Pročitano 1095 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI