Ispiši ovu stranicu

On line diskusija o profilima birača u Hrvatskoj

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

U organizaciji Zaklade Friedrich Ebert Stiftung i Europskoga doma Vukovar održana je on line diskusija na temu Profili birača – što želimo, kako glasamo. Sudionici su bili Nebojša Blanuša, politolog sa Sveučilišta u Zagrebu, Nenad Zakošek, politolog sa Sveučilišta u Zadru, Biljana Gaća, predsjednica SDP-ovog Foruma mladih Hrvatske, HDZ-ov Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina te Rada Borić iz političke platforme Možemo. Moderatorica skupa bila je predsjednica Europskoga doma Vukovar Lana Mayer.

- U svjetlu upravo završenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, na ovoj se on line diskusiji razgovaralo o profilima birača kao i o tome koje su skupine sklone ljevici, centru ili desnici. Interesiralo nas je što povezuje različite skupine birača, a što ih razdvaja, koje to teme birači u Hrvatskoj smatraju važnima i glasaju li u skladu sa svojim uvjerenjima. Naime, dio tih odgovora pokazuju rezultati dviju provedenih u suradnji Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i njemačke zaklade Friedrich Ebert tijekom 2018. i 2020. godine na velikom uzorku biračkog tijela. Tako su naši sudionici mogli komentirati rezultate i iznijeti svoja iskustva. Također je bilo riječi u razgovoru s predstavnicima političkih stranaka i o tome koliko su se zalagali za svoje birače, vode li računa tijekom kampanje o tome da privuku neodlučne, manje zainteresirane te na koji način reagiraju na izazove unutar svog biračkog tijela – pojasnila je Dijana Antunović Lazić, izvršna direktorica Europskog doma Vukovar. 

Naglasila je i da je njihova on line diskusija protekla u kritičkom, samokritičkom i tolerantnom ozračju i da bi svakako nakon političkih kampanja trebalo analizirati situacije i provoditi ovakav tip aktivnosti.

 

Pročitano 720 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar