Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

Na Olajnici započelo rušenje i uklanjanje atomskog skloništa

Na Olajnici započelo rušenje i uklanjanje atomskog skloništa Foto; Grad Vukovar

U vukovarskom naselju Olajnica u tijeku su radovi na uklanjanju nekadašnjeg atomskog skloništa, na čijem će mjestu biti napravljena travnata površina, a naknadno će se s građanima ovoga dijela grada vidjeti kakav sadržaj žele na tome prostoru.

Iz Grada poručuju kako unatoč višekratnom čišćenju i nastojanju da se sklonište dovede u funkciju, nakon izrade projekta izvedenog stanja utvrđeno je kako su oštećenja velika te da se ne isplati ići u rekonstrukciju, nakon čega je ravnateljstvo Civilne zaštite izdalo naputak  kako se zbog sigurnosti građana objekt može ukloniti. Grad Vukovar je na temelju provedenog postupka jednostavne nabave sklopio Ugovor o izvođenju radova na uklanjanju skloništa u naselju Olajnica. Izvođač je radova "Obnova" iz Vukovara, a vrijednost je radova više od 350 tisuća kuna. Rok izvođenja radova je 45 kalendarskih dana.

Sklonište, koje se nalazi u neposrednoj blizini stambenih zgrada i igrališta za djecu, godinama se koristilo kao javni toalet i bilo je okupljalište problematičnih pojedinaca, koji su provaljivali u zaključani objekt pa je rješenje svakako trebalo pronaći s ciljem zaštite sigurnosti građana i njihova zdravlja.

Prvobitna je namjera bila kandidirati projekt uklanjanja prema inženjerijskim snagama Hrvatske vojske, koje su povremeno angažirane u našem gradu na poslovima rušenja objekata i uklanjanja ruševina. Međutim, utvrđeno je da vojska nema adekvatnu mehanizaciju kojom se armirani beton može usitniti i potom ukloniti.

Inače, atomsko sklonište na Olajnici izgrađeno je 80-ih godina prošloga stoljeća kada su građene i stambene zgrade na Olajnici. Sklonište je bilo kapaciteta do 500 ljudi, a tijekom Domovinskoga rata korišteno je kao sklonište za veliki broj građana.

Pročitano 1015 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI