Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

10. Međunarodna konferencija: Razvoj javne uprave

Dekan Sudarić: Javna uprava mora biti transparentna, brza i učinkovita Dekan Sudarić: Javna uprava mora biti transparentna, brza i učinkovita Foto: J. Vrdoljak

U organizaciji Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru se održava dvodnevna deseta po redu Međunarodna konferencija „Razvoj javne uprave“ na temu Digitalizacija javne uprave.  

Katica Prpić, državna tajnica u Ministarstvu uprave je rekla kako je resorno ministarstvo uz donošenje strategija akcijskih planova zakonskog okvira pristupilo izradi i provođenju cijelog niza projekata koji će unaprijediti upravo taj dio poslovanja bilo da je riječ o poslovnim subjektima ili građanima koji surađuju s Javnom upravom. Neki od projekata su: e-poslovanje, e-upisi, e-potpis, e-pečat, e-novorođenče, e-kvaliteta i cijeli drugi niz projekata.

- Hrvatska se trudi sustići ostale europske zemlje po pitanju digitalizacije. Neke zemlje su razvijenije, a sa nekim smo zemljama uz bok – izjavila je Prpić.

Dekan vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička, Željko Sudarić je izrazio zadovoljstvo što se 10. Međunarodna konferencija održava u mjesecu kada Veleučilište slavi 15 godina postojanja. Stoga su pozvali najeminentnije profesore iz područja Javne uprave sa sva četiri Sveučilišta u RH: Osijek, Rijeka, Zagreb i Split koji su sudjelovali u panel raspravi „Europeizacija upravnog prava“.

- Kada smo prije godinu dana s ondašnjim ministrom uprave, a današnjim ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom dogovarali ovogodišnju temu nismo znali da ćemo se zbog pandemije koronavirusa morati uključiti u digitalizaciju, prije svega nastave ali smo i omogućili našim studentima da se preko aplikacije upišu na Veleučilište i naš studentski dom. Dakle, naglasak je na digitalizaciji javne uprave kako bi ona bila transparentna, brza i učinkovita našim građanima – rekao je dekan Sudarić.

Sudionicima konferencije se obratila i zamjenica gradonačelnika Vukovara, Ivana Mujkić koja je poseban naglasak stavila na obnovu zgrade Radničkog doma u Borovo naselju gdje bi Veleučilište trebalo preseliti. S ponosom je naglasila kako je proces javne nabave završen te će se kroz 20-tak dana potpisati Ugovor o izvođenju radova.

- Završetak obnove će omogućiti Veleučilištu da dalje razvija svoje programe, u što ne sumnjam, jer imaju stručnost i entuzijazam. Kada je riječ o digitalizaciji, ono je ulaganje u obrazovanje mladih i dodatni poticaj za njihovo usavršavanje kako bi bili još bolji u onome što rade. Smatram da javna uprava postaje, a i trebala bi biti što efikasnija s obzirom se učestalo priča o smanjenju broja djelatnika, zato će biti važno da oni koji tu rade budu educirani, stručni, brzi i efikasni- naglasila je Mujkić.

Konferenciji su nazočili i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, državni tajnik  u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH Nikola Mažar i župan Vukovarsko-srijemske županije, Božo Galić.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Pročitano 696 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI