Ispiši ovu stranicu

Prva domaća jaja bez GMO u Hrvatskoj

Prva domaća jaja bez GMO u Hrvatskoj Foto: Kery

Vukovarsko-srijemska županija organizirala je Medijsku promociju i prezentaciju certifikata GMO FREE za jaja iz slobodnog uzgoja. Prvi takav dokument u Hrvatskoj dobila je tvrtka Agro – klaster d.o.o Vinkovci. Trenutačno 18 kooperanata u svojoj proizvodnji ima više od 5 tisuća koka i ove je godine isporučeno preko 700 tisuća jaja. Bilanca bi bila i veća da nije bilo problema s korona virusom.

 - Želimo se približiti potrošaču da proizvodimo ono što bi oni stvarno htjeli konzumirati. Interes kupaca i partnera postoji a interes novih proizvođača je jako velik i nadilazi naše mogućnosti. Dok ne budemo organizacijski u stanju ispratiti cijeli projekt nećemo se moći širiti. Mi moramo voditi brigu i o zdravstvenoj ispravnosti i o proizvodnji u kontroliranim uvjetima a to mora biti u skladu s našim resursima – rekao je direktor Agro – klastera Zdenko Podolar, pa najavio vlastitu proizvodnju. - Mi moramo ići na vlastitu proizvodnju jer ona jamči održivost cijelog projekta. Ovo što radimo s kooperantima, radimo i kao demografsku mjeru i da taj projekt bude održiv.

Agro-klaster gradit će farmu u Soljanima u vrijednosti 3,5 milijuna kuna čiji će kapacitet biti 6 tisuća koka. U prvoj fazi popunjenost će biti oko 4 tisuće koka. Popunjenost će ovisiti od prodaje i potražnje.

Postupak certifikacije je odradila firma SGS Adriatica .d.o.o. Do sada su službeno provjerena u Dunavskoj regiji, tvornica stočne hrane Belje i Agro - klaster i oni su jedini nositelji koji su ispunili uvjete i dobili pravo označavanje tih proizvoda. - U postupku certifikacije težište i sam postupak je bio na provjeri procesa proizvodnje hrane s kojom se one hrane. Prvi korak je bio certificiranja tvornice stočne hrane Belje. Svi kooperanti koriste tu hranu i nakon toga je slijedila druga faza - obilazak svih kooperanata, provjera procesa hranjenja, uzimanje uzoraka i ispitivanje u laboratoriju gdje se utvrdilo da nema GMO iz komponenata koja je sadržana u hrani. Za očekivati je da su ta jaja sigurna i kvalitetna – rekao je Drago Goić -  voditelj certifikacije u SGS Adriatica d.o.o

-Naša zadaća je da proizvodnju dignemo na jedan visok nivo, sa znanjem, s iskustvom, uzgoj jaja napreduje i jedan kamenčić u mozaiku koji slažemo u poljoprivredi. Mene veseli da smo mi prvi koji smo dobili certifikat i naravno da ćemo nastaviti raditi te aktivnosti u poljoprivredi, stepenicu po stepenicu i vjerujem da ćemo za par godina učiniti da proizvodimo hranu ne samo za našu županiju nego i za Europu  - rekao je župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić

Pročitano 751 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI