Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Igra Putovima zavičaja u digitalnom obliku

Kroz igru uče o povijesti VSŽ Kroz igru uče o povijesti VSŽ Foto: J. Vrdoljak

Povodom Dana europske baštine 2020., koji se ove godine održava pod sloganom „Baština i obrazovanje – učenje za život“, u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar,  predstavljena je po prvi put digitalna inačica didaktičke igre „Putovima zavičaja“ Državnog arhiva u Vukovaru.

Po riječima županijske pročelnice UO za turizam i kulturu Marije Budimir, želja je stanovnicima naše županije, ali i cijeloj Hrvatskoj što više približili sadržaj naše županije.

- U vrijeme pandemije koronavirusa, kada  su svi orijentirani na nešto digitalno, shvatili smo da neke stvari koje smo kao djeca fizički imali u ruci moramo digitalizirati. Upravo ova naša igrica Putovima zavičaja je danas zaživjela i dobili smo je u on-line verziji. Napravili smo je na zanimljiv način i vjerujemo da ovim putem možemo našim stanovnicima i učenicima, sve sadržaje o kulturi, povijesti i znamenitim ličnostima približiti na puno zanimljiviji način – rekla je Budimir .

Didaktička igra je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, s ciljem da se na zabavan način upoznaju sa zavičajnom prošlošću Vukovarsko-srijemske županije. Ova je igra najsličnija društvenoj igri Čovječe, ne ljuti se, s tim da je u ovom slučaju podloga karta Vukovarsko-srijemske županije.

Autor ove igre - ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez je pojasnio kako  igra sadrži 160 pitanja s odgovorima. Igra se na igraćoj ploči koja je u obliku Vukovarsko-srijemske županije i ima u pozadini stari povijesni dokument pa se stječe dojam da se radi o kakvoj staroj mapi.

Igra na vrlo zanimljiv način približava povijest naše županije, a u digitalnoj verziji biti će puno dostupnija. Igra, koju je prvi put predstavio jedan arhiv u Hrvatskoj,  je nastala u sklopu razvoja programa arhivske pedagogije u Državnom arhivu Vukovar. Projekt je financijski podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a potom se uključila i Vukovarsko-srijemska županija.

Pročitano 829 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI