Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Ukrajinskoj Vladi prenesena hrvatska iskustva mirne reintegracije

Potpredsjednik ukrajinske Vlade, Oleksii Reznikov Potpredsjednik ukrajinske Vlade, Oleksii Reznikov Foto: J. Vrdoljak

Izaslanstvo Ukrajine koje je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine, Oleksii Reznikov posjetio je Vukovar gdje ga je u Palači Srijem primio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Razgovaralo se o hrvatskom iskustvu u procesu mirne reintegracije s naglaskom na područje Vukovarsko-srijemske županije, s toga su sastanku nazočili i gradonačelnik Vukovara te načelnici općina naše županije i PU vukovarsko-srijemske koji su sudjelovali u tom procesu kako bi iznijeli svoja iskustva. Župan Božo Galić je izrazio nadu kako će naš model mirne reintegracije poslužiti prijateljima iz Ukrajine.

- Provedba mirne reintegracije bila iznimno važna jer je nekada okupirani dio Hrvatske vraćen bez ijedne žrtve ali se i nakon reintegracije mora nastaviti s integracijom - izjavio je župan Galić.

Potpredsjednik ukrajinske Vlade i ministar za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, Oleksii Reznikov je zahvalivši se na iskustvu pri provedbi mirne reintegracije rekao kako će neka od iskustava primijeniti u Ukrajini. Dodao je da je glavni cilj bio uspostava povjerenja te kako su ključnu ulogu u tome imala tijela jedinica lokalne samouprave.

- Za mirnu i uspješnu reintegraciju posebno je važna provedba tijela lokalne samouprave koji su na terenu sve provodili. Ne treba čekati završetak okupacije nego je potrebno pripremati načelnike i gradonačelnike kako bi bili spremni za trenutak povratka i kada do njega dođe da budu spremni i znaju što treba raditi. Saslušali smo praktična iskustva mirne reintegracije od kojih ćemo dio svakako koristiti i u Ukrajini. To su nam hvale vrijedne informacije ali ćemo ipak koristiti ukrajinski mode integracije. Zagreb je daleko ali je Vlada bila tu kroz načelnike i gradonačelnike - rekao je Reznikov.

Sastanku su nazočili i veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Vasilj Kirilić te veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić

Pročitano 518 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI