Ispiši ovu stranicu

Obilježena je 29.godišnjica Humanitarnoga konvoja ranjenika iz vukovarske bolnice

Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Spašeno više od stotinu najtežih ranjenika Foto: Marija Molnar

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. - Županijskog ogranka Vukovar, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar obilježena je 29.godišnjica Humanitarnog konvoja ranjenika koji se dogodio 19.listopada 1991. godine.

Konvoj je organiziralo tadašnje Ministarstvo zdravstva RH i međunarodna organizacija Liječnici bez granica. U akciji je spašeno više od stotinu najtežih ranjenika iz bolnice, a očekivalo se i bilo dogovoreno kako će konvoj Liječnika bez granica dva puta tjedno dolaziti u grad pod opsadom i evakuirati ranjenike. Na nesreću, taj je prvi i jedini konvoj prilikom izlaska iz Vukovara naišao na mine, a dvije strane medicinske sestre u eksploziji su ranjene. Nakon tog tragičnog događaja, Liječnici bez granica odlučili su ne poduzimati daljnje akcije u Vukovaru pa su posljednjih mjesec dana opsade Vukovara ranjenici i bolničko osoblje bili prepušteni sami sebi. Preživjeli ranjenici iz toga konvoja i medicinsko osoblje svake se godine u ovo vrijeme sastaju kako bi obilježili godišnjicu i evocirali uspomene na taj dan.

- Na dan kada je konvoj organiziran bilo nam je iznimno teško. Bolnica je bila puna ranjenika, situacija kritična, a dan je, sjećam se, bio oblačan, kišovit i ružan. Jedino što je bilo dobro je to da se zbog Liječnika bez granica toga dana nije pucalo. Pripremili smo ranjenike za evakuaciju i mislili kako će svaka tri do četiri dana dolaziti konvoj jer smo bili prepuni ranjenika. Na žalost konvoj se više nije ponovio. Sjećanja na taj dan u nama su živa i nikada se neće zaboraviti. Svake godine ga obilježavamo i veseli me vidjeti naše bivše ranjenike iz toga konvoja jer su danas živi i na nogama. Ove smo godine uputili svima koji su bili u konvoju pismo i zamolili da dode samo njih 15-tak na obilježavanje, odnosno oni koji žive u našoj županiji, zbog dobro poznate epidemiološke situacije - istaknula je ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vesna Bosanac.

 

Humanitarni konvoj2 2020

 

Drago Skoko, u to vrijeme zapovjednik logistike na Trpinjskoj cesti organizator je humanitarnoga konvoja, a na ovome se obilježavanju prisjetio kako su tome prethodili teški pregovori jedne i druge strane.

- Organizirao sam ovaj konvoj u dogovoru s ratnim ministrom Andrijom Hebrangom. Tražio sam da u prvom i posljednjem kamionu bude radio-stanica kao i da u svakom kamionu bude jedan predstavnik iz Europe, kako bi spriječili pucanje po konvoju. Unatoč tome, dogodila se tragedija i jedan je kamion dignut u zrak, a dvije su medicinske sestre ranjene. Ipak, akcija je uspješno odrađena jer je spašeno više od stotinu ranjenika, koji bi, da ovoga konvoja nije bilo završili na Ovčari – rekao je Skoko. 

Obilježavanju je u ime Grada Vukovara nazočio pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević. Posebnu je poruku s ovog događaja poslao mladim generacijama da nikada ne zaborave što se događalo na ovim prostorima 1991.

U okviru programa, dr.Nikola Drobnjak, psihijatar, održao je predavanje na temu PTSP u suživotu s COVID infekcijom. Sudionici su nakon toga položili cvijeće i vijence te zapalili svijeće kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu bolnice, spomen-obilježja na Trpinjskoj cesti, spomen-obilježja na Ovčari te Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata. Posjetili su i Gradski muzej Vukovar.

 

Pročitano 1011 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar