Ispiši ovu stranicu

Održan XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca

Održan XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca Foto: Marija Molnar

U spomen na 11 poginulih članova Aerokluba Borovo u Domovinskome ratu, na aerodromu u Borovo naselju  održan je XIII memorijal vukovarskih zrakoplovaca. Kod spomen-ploče na kojoj su uklesana imena poginulih, vijence i cvijeće su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih,  ravnatelj Memorijalnoga centra Domovinskog rata Vukovar i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Krunoslav Šeremet, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kao i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije te braniteljskih udruga.

-Mi u Aeroklubu Borovo smatramo da uspomenu na naše poginule članove i branitelje Vukovara trebamo njegovati kroz rad udruge te njima u čast i organiziramo ovaj memorijal – istaknuo je Velimir Molnar, rukovoditelj letačkih aktivnosti u aeroklubu. 

Krunoslav Šeremet izrazio je najdublju zahvalnost poginulim članovima Aerokluba Borovo i  sućut njihovim obiteljima.

- Svojom nazočnošću i natjecanjem u okviru memorijala pokazujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna te da ih nikada nećemo zaboraviti. Iako je nemjerljiva tuga obitelji 11 poginulih članova kluba kao i obitelji svih poginulih hrvatskih branitelja,  tako je nemjerljiv i njihov doprinos u Domovinskom ratu. Iznimne sposobnosti pilota, padobranaca i modelara su vještine koje su nadišle tehničke mogućnosti opreme koju smo tada imali, a njihovo junaštvo i hrabrost potrebno je uvijek iznova isticati jer su oni to doista i zaslužili svojim djelovanjem u borbenim akcijama i svojom požrtvovnošću koja je podizala moral da se mora i može još boriti. Bili su inspiracija za druge svojim pronalaženjem načina koji često nadilaze realne mogućnosti. Istinskim herojima poput njih, Ministarstvo hrvatskih branitelja uvijek će iskazivati zahvalnost i sve počasti koje zaslužuju položivši svoje živote za obranu domovine Hrvatske. Zahvalnost zaslužuju i  organizatori ovog tradicionalnog natjecanja jer time njihova žrtva neće biti zaboravljena Poginuli članovi kluba trajna su inspiracija  za postizanje što boljih rezultata, za ustrajan rad i nadilaženje granica – rekao je Šeremet.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako smo ušli u niz tužnih vukovarskih obljetnica, kojih se sjećamo s tugom ali i ponosom na sve one kojih više nema, a koji su poginuli i stradali u obrani grada.

- Trebamo se sjećati, trebamo nastaviti dolaziti na ovakva mjesta, čuvati od zaborava sve drage ljude i događaje koji su se zbili u Vukovaru 91 jer su doveli do toga da  mi danas možemo reći da živimo u hrvatskom gradu, stojimo pod hrvatskim stijegom i imamo svoju državu - istaknuo je gradonačelnik Penava, iskazavši ujedno potporu Grada Vukovara ovome klubu koji se bori s brojnim problemima, a najviše s nedostatkom mlađih članova.

-Uz ovo sjećanje i poštovanje za članove koji više nisu s nama, želim zahvaliti i članovima kluba na srčanosti koju pokazuju i aktivnostima koje provode unatoč brojnim problemima. No svi se trebamo trgnuti, pokušati privući mlade ljude kako bi zadržali ovaj klub zbog tradicije i svih onih koji su voljeli letjeti, skakati padobranom ili izrađivati makete. Želim u ime Grada Vukovara na današnji dan dati potporu da napravimo sve što možemo kako bi ojačali kapacitete kluba, udahnuli mu novu snagu kroz nove generacije, jer ne bih želio da klub zatvori svoja vrata zato što neće imati tko i na čemu letjeti – istaknuo je Penava.

 

Aeroklub vijenci



U obrani Vukovara svoje su živote dali članovi Aerokluba Borovo Marko Živković, Zlatko Blažević, Goran Đuranec, Saša Đuđar, Mladen Andrić, Renato Dukić, Zvonimir Šimić, Kruno Barišić, Josip Vujković, Ivica Vučić i Željko Stojanović.

U okviru memorijala održano je i natjecanje motornih pilota u preciznom slijetanju, a sudjelovalo je devet pilota iz aeroklubova Zagreb, Osijek, Jastrebarsko, Ekos Zagreb i Borovo. 

Prvo mjesto osvojio je Predrag Crnko iz Aerokluba Zagreb, drugo Josip Lacković iz Aerokluba Jastrebarsko, a treće Željko Dumenčić iz Aerokluba Osijek. 

Pročitano 670 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar